Mainos
Mainos

Keski-Suomi etsii uutta kaatopaikkaa

Keski-Suomen liitto etsii uutta jätteiden käsittelyaluetta Jyväskylän kaupunkiseudulta. Uudesta kohteesta tulee seitsemän kunnan ja yli 150 000 asukkaan jätteiden loppusijoituspaikka.

Nykyinen Mustankorkean kaatopaikka Jyväskylän kaupungissa käy ahtaaksi ja se on liian lähellä asutusta. Jätehuoltosuunnitelman mukaan Keski-Suomeen jää vain kolme jätteiden käsittelykeskusta. Ne ovat Saarijärven Sammakkokangas, Jämsän Metsä-Kivelä ja yksi kaatopaikka maakunnan keskivaiheilla.

Selvityksen keskusseudun kaatopaikan sijoittamisesta tekee InsinööritoimistoPaavo Ristola Hollolasta. Ehdotuksen on määrä valmistua kesään mennessä. Insinööritoimiston tutkimusjohtaja, dosentti Joonas Hokkanen sanoo, että taustatietoa sijoitusmahdollisuuksista on jo runsaasti.

Toimisto tulee ilmeisesti ehdottamaan 2-4 vaihtoehtoa varsinaisen päätöksen pohjaksi. Hokkasen mukaan käsittelyalueelle tulee monipuolista jätteisiin liittyvää teollista toimintaa. Maata tarvitaan suojavyöhykkeineen noin sata hehtaaria. Tällaista aluetta ei löydy Jyväskylän kaupungin rajojen sisältä. Kehittämisjohtaja Martti Ahokas Keski-Suomen liitosta kertoo, että maakuntakaavaan tehtäneen kaksi vaihtoehtoista varausta uudelle jätteiden käsittelykeskukselle. Varauksista päätetään loppusyksystä.

Ympäristönsuojelupäällikkö Juhani Mäki Keski-Suomen ympäristökeskuksesta muistuttaa, että seuraava lainsäädännöllinen askel on 1. marraskuuta 2007. Sen jälkeen kaikilla jätteenkäsittelyalueilla on oltava tiiviit pohjat. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että nykyisten läjitysalueiden käyttö on lopetettava ja rakennettava uudet tiivispohjaiset kentät. Jyväskylän seudun kaatopaikkaselvityksen kohteina ovat kaupungin lisäksi Jyväskylän maalaiskunta, Laukaa, Toivakka, Muurame, Petäjävesi ja Uurainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme