Mainos
Mainos

Keski-Suomi menetti pelastushelikopterinsa

Pelastushelikopterin toiminta Keski-Suomessa on päättynyt. Lentotoimintaa harjoittanut Copterline Oy on vuodenvaihteen jälkeen siirtänyt lentokaluston Tikkakoskelta Malmille Helsinkiin. Jatkoa alueellisille etsintä- ja pelastuslennoille ei ole ainakaan heti luvassa. Helikopteri joudutaan hälyttämään maan keskiosiin muualta. Matkalento hidastaa avun saantia.

Pelastushelikopteri piti Tikkakoskea tukikohtanaan viiden vuoden ajan. Rahoitus tuli valtion budjetista sisäasiainministeriön kautta. Tälle vuodelle sisäministeriö ei enää uusinut sopimusta helikopteriyhtiön kanssa. Keski-Suomen hätäkeskuksen päällikkö Jukka Jalasvuori kertoo, että pelastushelikopteria tarvittiin keskimäärin 1-2 kertaa viikossa. Sen osuus muutamissa onnettomuustilanteissa oli ratkaiseva ihmisten pelastamisessa. Apu saatiin hätätilanteisiin nopeasti.

Copterline Oy:n toimitusjohtaja Tapani Mäkinen sanoo, että liiketoimintaa harjoittava yhtiö ei voi ilman erillisrahoitusta ylläpitää helikoptereiden lentovalmiutta.
-Helikoptereita ja miehiä kyllä on. Yhteys meihin syntyy kännykällä, mutta on eri asia, miten koneet saadaan ilmaan. Vuodenvaihteen jälkeen lähinnä Keski-Suomea sijaitseva helikopteri pitää tukikohtaansa Varkaudessa. Se on 1997 aloittanut helikopteri Ilmari, jonka taustatukena on Itä-Suomen pelastushelikopterin tuki ry.

Ministeriö siirtyy ostopalveluihin


Neuvotteleva virkamies Timo Viitanen sisäministeriön pelastusosastolta selvittää, että etsintä- ja pelastuslentoihin varattu määräraha on useita vuosia ollut vain 7,2 miljoonaa markkaa. Lentokulut ovat nousseet, mutta korotusta määrärahoihin ei ole saatu. Käytännössä varattu määräraha ei ole viime vuosina riittänyt, vaan vaje on rahoitettu lisäbudjeteissa.

Viitasen mukaan pelastusosasto turvautuu nyt ostopalveluihin. Helikopterikanta on kasvanut, joten koneita tarvittaessa löytyy. Samanlaista valmiutta kuin Keski-Suomessa ministeriö ei nykyrahoituksella pysty turvaamaan.

Julkinen helikopterikeskustelu on viime aikoina keskittynyt pelkästään puolustusvoimien helikopterihankintaan. Sen ohella sisäministeriö valmistelee etsintä- ja pelastushelikopteritoiminnan uudistusta. Ehdotetun järjestelmän kokonaiskustannukset ilman rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien osuutta olisivat 65 miljoonaa markkaa vuodessa. Tälle vuodelle rahoitusta ei myönnetty, mutta se yritetään saada ensi vuoden talousarvioon.

Pohjapaperina on 1999 valmistunut sisäasiainministeriön helikopterityöryhmän mietintö. Siinä pelastushelikoptereiden sijoituspaikoiksi ovat ehdolla Helsinki, Turku, Tampere, Pohjanmaa, Kuopio/Varkaus, Kaakkois-Suomi, Oulu ja Lappi. (STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme