Mainos
Mainos

Keskinopeusvalvontaa kokeillaan Suomessa

Suomessa kokeillaan elo-syykuussa ensimmäistä kertaa keskinopeusvalvontaa. Kokeilu tehdään Etelä-Suomen läänissä ja se kestää viisi viikkoa. Osuus on kuuden kilometrin mittainen, mutta sen sijainti paljastetaan vasta ensi kuun puolivälin jälkeen.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Heikki Ihalaisen mukaan nyt halutaan nähdä, kuinka suuri vaikutus keskinopeusvalvonnalla on kuljettajiin.

- Kokeilulla haetaan sitä, miten se todella vaikuttaa tolppien välillä olevaan nopeuteen. Lisäksi haastattelemme kuljettajia aiheesta.

Suomessa on tähän saakka käytetty yksinomaan tekniikkaa, joka mittaa ajoneuvon nopeuden yksittäisen kameratolpan kohdalla silloin, kun tolpassa todella on kamera. Muualla järjestelmä sallii ylinopeudet .

Monessa muussa maassa keskinopeusvalvonta on jo pysyvässä käytössä.

- Se on käytössä muun muassa Englannissa, Hollannissa, Ranskassa ja useissa Keski-Euroopan maissa. Tämä on tulevaisuuden muoto koko Euroopassa. Järjestelmää lanseerataan kovasti moniin maihin, Ihalainen sanoo.

Nykyistäkään valvontatekniikkaa ei ole unohdettu, vaan siihen investoidaan ainakin toistaiseksi. Sen teho on noin 15 vuoden jaksolla havaittu hyväksi, sanoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang.

- Valvontajaksoilla tapahtuu vähintään 10 prosenttia vähemmän henkilövahinko-onnettomuuksia kuin valvomattomilla jaksoilla. Liikennekuolemia tapahtuu jopa 30-50 prosenttia vähemmän.

Automaattinen valvonta kattaa tällä hetkellä valta- ja kantatiestöstä reilun viidenneksen ja liikennemääristä jonkin verran alle puolet. Tavoitteena on viidessä vuodessa kasvattaa valvottuja kilometrejä vajaalla kolmanneksella.

Katso Jukka Painilaisen juttu Turusta

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot