Mainos

Keskitetyn sopimuksen jahtaaminen jatkuu palkansaajajärjestöissä

SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset ovat jatkaneet neuvotteluja keskitetystä sopimuksesta.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan neuvottelutuloksia odotetaan nyt mekaanisesta metsäteollisuudesta ja ilmailualalta. Lyly on saanut valtuudet allekirjoittaa keskitetyn sopimuksen, kun ilmailuala saadaan mukaan.

Neuvottelutulokset kattavat noin 80 prosenttia Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) jäsenyritysten henkilöstöstä eli noin 750 000 palkansaajaa.

Kuntien, kuntayhtymien ja kuntien liikelaitosten palkansaajille saatiin neuvottelutulos aiemmin päivällä. Sopimusten piirissä on noin 440 000 palkansaajaa.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoittivat iltapäivällä päässeensä neuvottelutulokseen työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisesta kolmevuotisesta työehtosopimuksesta. Myös molempien liittojen hallitukset ovat hyväksyneet sopimuksen.

Neuvottelutulos on työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvotteleman sopimuksen mukainen.

Finnairin matkustamohenkilökunta ei ole vielä löytänyt ratkaisua työehtosopimuksesta. Neuvotteluita jatketaan parhaillaan valtakunnansovittelijan toimistossa.

Finnairin lentovirkailijat ja lentoteknikot pääsivät sopuun aiemmin. Finnairin ja sen työntekijöiden välillä on ollut erimielisyyttä erityisesti siitä, käsitelläänkö yhtiön säästöohjelmaa työehtosopimuspöydässä.

Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan työntekijät ovat luvanneet neuvotella työnantajan kanssa säästöistä helmikuun loppuun mennessä. Finnair on puolestaan luvannut työntekijöille kahden vuoden irtisanomissuojan vastineeksi säästöistä.

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo sanoi aiemmin tänään, että yhtiö ei kaada keskitettyä tuloratkaisua, vaan keskusjärjestöt katsovat keskitetyn sopimuksen kattavuuden.

Ylempien toimihenkilöiden YTN on hyväksynyt keskitetyn ratkaisun mukaiset sopimukset.

YTN:n mukaan useilla sopimusaloilla päästiin eteenpäin työaikakysymyksissä, kuten työaikapankeissa ja etätyössä.

Työllisyys- ja kasvusopimuksen kattavuus kasvoi päätöksen myötä yli sadallatuhannella teollisuuden sekä liike- ja palvelualojen ylemmällä toimihenkilöllä.

Metsäteollisuuden toimihenkilöt jäivät ulos sopimuksesta.

Akavassa odotettiin YTN:n sopimuksia.

Muun muassa rahoitusalan neuvottelutulos syntyi iltapäivällä.

STTK:n hallitus ei enää aio kokoontua uudelleen. Hallitus antoi puheenjohtaja Mikko Mäenpäälle valtuudet hyväksyä ja allekirjoittaa työllisyys- ja kasvusopimus, kunhan riittävä kattavuus on täyttynyt.

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot