Mainos

Keskivertoeläke vajaat 1400 euroa - naiset jäävät kauas miehistä

Eläkkeensaajien keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuoden lopussa keskimäärin 1370 euroa kuukaudessa. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 1344 euroa kuukaudessa, kertovat Eläketurvakeskuksen ja Kelan ennakkotiedot.

Luvuissa ovat mukana Suomessa asuvat työ- tai kansaneläkettä saavat perhe- tai osa-aikaeläkettä saavia lukuun ottamatta.

Miehet saavat keskimäärin selvästi suurempia eläkkeitä kuin naiset. Miehille maksettiin eläkettä keskimäärin 1561 euroa kuukaudessa, kun naisten vastaava eläke oli 1217 euroa.

Syinä työurat ja palkkaerot

Ero johtuu pääosin työurista, sillä eläkettä saavien naisten työurat ovat lyhyempiä kuin miesten. Naisissa on myös miehiä enemmän niitä, jotka eivät ole olleet lainkaan työelämässä tai joilla on vain pieni työeläke. Heidän eläkkeensä muodostuu tällöin pääosin kansaneläkkeestä.

Sen lisäksi myös miesten ja naisten väliset palkkaerot alentavat naisten työeläkkeiden keskimääräistä tasoa, sillä työeläke on ansiosidonnainen etuus. Eläkettä voivat kerryttää myös palkattomat ajat, kuten esimerkiksi pienen lapsen hoito.

Joka neljäs suomalainen eläkkeellä

Eläkettä sai vuoden 2010 lopussa 1 463 000 henkeä eli noin joka neljäs suomalainen.

Työeläkettä saavia oli 1 358 000. Heistä suurin osa, 1 035 000 henkeä, oli jo vanhuuseläkkeellä. Työkyvyttömyyseläkkeellä oli 211 000 ihmistä ja osa-aikaeläkettä sai 28 800 henkeä.

Viime vuonna työttömyyseläkkeensaajien määrä lähes puolittui 25 000 henkeen vuodesta 2009, koska eläkelaji poistuu eläke-etuuksista 1950 ja sen jälkeen syntyneiltä. Nuorempien turva hoidetaan työttömyysetuuksin.

Lakisääteinen eläkesumma kasvoi puolella miljardilla eurolla aiemmasta vuodesta. Vuonna 2010 maksettiin kaikkiaan noin 22,5 miljardia euroa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot