Mainos
Mainos

Keskusta äänesti EU-linjastaan

Keskusta kannattaa Euroopan unionin kehittämistä siten, että unionin päätöksentekoelimien väliset suhteet säilytetään suurinpiirtein nykyisellään.

Rovaniemellä tänään kokouksensa päättänyt keskustan puoluevaltuuskunta joutui kuitenkin äänestämään EU-linjauksestaan. Valtuuskunta hylkäsi äänin 69-40 EU-parlamentaarikko Paavo Väyrysen esityksen. Sen mukaan liittovaltiokehitystä tulisi torjua siten, että EU:n komissio siirretään budjetti- ja lainsäädäntöasioissa ministerineuvoston alaisuuteen.

Kiistan kohteena ollut kannanotto sisältyy pitkään valmisteltuun keskustan uuteen Eurooppa-ohjelmaan, jossa käsitellään mm. unionin laajenemista. Voittaneen esityksen takana olivat mm. varapuheenjohtajat Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen ja Maria Kaisa Aula. Puheenjohtaja Esko Aho ei ollut kokouksessa mukana enää tänään perhetapahtuman vuoksi.

Väyrysen puolesta muutosesityksen teki valtuuskunnan jäsen Ossi Martikainen Ylä-Savosta. Samasta instituutioiden välisestä suhteesta on sitä ennen taitettu peistä kokouksen kannanottoja valmistelleessa valiokunnassa.

Väyrynen oli päätökseen tyytymätön ja uumoili, että asiaan joudutaan vielä palaamaan keväällä pidettävässä puoluevaltuuskunnassa tai viimeistään Hämeenlinnan puoluekokouksessa. Hän näki komission roolin puolustamisessa tartuntaa pääministeri Paavo Lipposelta .

Vanhanen ja muut varapuheenjohtajat eivät innostuneet paperin uudelleenkäsittelystä. He korostivat, että keskustan enemmistön kanta on ollut tässä suhteessa muuttumaton ja koko ohjelma hyvin huolellisen valmistelun tulos. EU-linjausta kuvailtiin yhteistyökykyiseksi. Sillä on merkitystä, kun seuraavien eduskuntavaalien jälkeen käydään hallitusneuvotteluja.

Hallitusta moitittiin alueiden tyhjenemisestä


Keskusta syyttää hallitusta nurjasta ja välinpitämättömästä suhtautumisesta Suomen eri alueiden omaehtoiseen kehittymiseen. Puoluevaltuuskunnan hyväksymässä poliittisessa kannanotossa arvioidaan, että hallitus on hukannut aikaa vuosi vuoden perään tekemättä mitään muuttoliikkeen hillitsemiseksi.

Hallitus kielsi keskustan näkemyksen mukaan ensin jyrkästi koko muuttoliikeongelman. Kun tosiasioita ei enää voinut puhumalla muuttaa, hallitus on ilmoittanut, ettei sillä ole keinoja hillitä massiivista muuttoa.

Suomen tulevaisuus ei keskustan mielestä saa olla yhden kortin varassa. Kannanotossa tuomitaan keskittyminen ja yksipuolinen elinkeinorakenne, jonka uskotaan koituvan kalliiksi. Rovaniemellä kokoustaan pitänyt valtuuskunta otti esimerkiksi Lapin tilanteen. Alueen väestö vähenee yli kahdella tuhannella henkilöllä vuodessa.

-Muuttoliike romahduttaa nyt kokonaisia kuntia. Kuntien kanssa samaan tahtiin katoavat koulut, terveydenhoito ja muut palvelut, kannanotossa huomautetaan.

Keskusta vaatii hallitusta osoittamaan, haluaako se Lapin säilyvän asuttuna maakuntana. Vaikeuksissa olevien kuntien rahoitus tulee saada tasapainoon ja konkurssitunnelmasta päästä vakaampaan tilanteeseen.
Lapin elinkeinotoiminta ei ole keskustan näkemyksen mukan vaikeuksissa omasta syystään. Poliittisin päätöksin asetettu tärkeysjärjestys on puolueen mielestä systemaattisesti jättänyt Lapin sivuraiteelle.

-Jos Lapin omien elinkeinojen kehittämistä olisi tuettu ja yhteiskunta olisi osallistunut kasvukeskuksille annetun tuen tavoin Lapin rakennemuutokseen, ei tällaista kriisiä olisi päässyt syntymään, puoluevaltuuskunta päättelee.

Vuotoksen allas tulisi rakentaa


Kannanotossa vaaditaan Lapin saattamista nopeiden tietoliikenneyhteyksien piiriin. Toiveena on myös tiestön kunnon parantaminen. Puoluevaltuuskunta otti myönteisen kannan Vuotoksen altaan rakentamiseen. Sen uskottiin tuovan kipeästi kaivattuja työmahdollisuuksia Lappiin.

Myönteisenä keskusta pitää sitä, että hallitus selvittää sosiaalimaksujen alentamismahdollisuutta Lapin kolmessa pohjoisimmassa kunnassa. Yritystoiminnan elvyttämiseksi ja uusien yrittäjien rohkaisemiseksi työnantajamaksuja tulisi alentaa keskustaväen mielestä koko Lapissa jo ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme