Mainos
Mainos

Keskusta hakee jalansijoja suurista kaupungeista

Keskustan varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki asettaa puolueensa vaalitavoitteen 30 prosenttiin annetuista äänistä. Tavoite ei hänen arvionsa mukaan ehkä toteudu vielä vuoden 2003 eduskuntavaaleissa, mutta on realistinen jo seuraavissa vaaleissa.

Keskustan johto nostatti kenttäväen henkeä viikonloppuna puolueen järjestämällä risteilyllä Suomenlahdella. Jo viidettä kertaa pidetyssä laivaseminaarissa istui lähes 1 700 keskustalaista kuuntelemassa esityksiä yhteiskunnan eri aloilta.

Jäätteenmäki kaipasi keskustalle lisää valtaa sekä valtakunnallisessa politiikassa että ay-liikkeen puolella.
Keskustalla on hyvä edustus maan kunnallisvaltuustoissa, mutta oppositiopuolue on sivussa hallitusvallan kamareista.

Puolueella ei ole kovin paljon sanomista myöskään niihin eläke- ja työelämäkysymyksiin, jotka neuvotellaan kolmikantaisesti.

Keskusta etenee kaupunkeihin

Varapuheenjohtaja Matti Vanhanen uskoi omassa puheenvuorossaan, että keskusta on saamassa yhä tiukemman otteen suurtenkin kaupunkien kunnallispolitiikasta. Kaikkiaan 32:ssa yli 30 000 asukkaan kunnassa on keskustan ääniosuus noussut 25 vuodessa viidestä prosentista yli kymmeneen prosenttiin.

Viidessä maan suurimmassa kaupungissa etenemisvauhti on kuitenkin ollut hieman hitaampaa. Niissä vastaava nousu on kirjattu reilusta kolmesta prosentista 5,5 prosenttiin.

Vanhanen torjui epäilyksiä siitä, että keskusta vastustaisi kasvukeskuksiin suuntautuvaa muuttoliikettä tai kuntaliitoksia ainoastaan puoluetaktisista syistä. Hän vakuutti, että keskusta voittaa muuttajien myötä jalansijaa suurissa kunnissa.

Puheenjohtaja Esko Aho yllytti puolueväkeä puhumaan myös sellaisista asioista, jotka eivät ole muodissa. Sellaisia ovat maakuntien pitäminen elävänä, muuttoliikkeen pysäyttämisestä, köyhistä ja lasten kasvattamisen vastuusta.

Aho kehui keskustan pärjänneen paljon paremmin kuin kukaan osasi kuvitella 20-30 vuotta sitten.

-Olemme suurin puolue oloissa, jotka ovat radikaalisti toisenlaiset kuin esimerkiksi 1970-luvun alussa, jolloin itse tulin mukaan politiikkaan, hän huomautti.

Puheenjohtajapeli odottavassa vaiheessa

Keskustan puheenjohtajisto ei joutunut tänään pidetyllä kyselytunnilla vastailemaan mihinkään tiukkaan kysymykseen. Leppoisa kenttäväki keskittyi muutenkin nauttimaan enemmän risteilyn virkistävästä annista kuin puhumaan politiikkaa.

Kyselytunnin puheenjohtajana toiminut kansanedustaja Markku Rossi joutui rohkaisemaan kysyjiä ja vastaajia tielaitoksen varoituskyltin sanoin: Teitä ei suolata.

Herttainen yksimielisyys vallitsi siitä, kuka tulisi nimetä puolueen pääministeriehdokkaaksi. Mitään nimeä ei irronnut, mutta koko puoluejohto oli valmis tarjoamaan tehtävään Hämeenlinnan puoluekokouksessa ensi kesänä valittavaa puheenjohtajaa. Kenttäväki pitää jo lähes varmana, että Jäätteenmäki lähtee Ahon vastaehdokkaaksi.

Henkilökeskustelu on silti toistaiseksi vaimentunut keskustan sisällä, kun Aho on ottanut paikkansa puolueen johdossa ja kiitosta työstään saanut sijaisjohtaja Jäätteenmäki palannut varapuheenjohtajaksi. Pieniä tarkoituksellisia vivahde-eroja löytyi kuitenkin kahden päähenkilön vastauksista.

Aho parisuhdelakia vastaan, Jäätteenmäki äänesti puolesta

Pohdintaa aiheutti lisäksi risteilyn alle sattunut parisuhdelakia koskenut eduskunnan äänestys. Aho oli homoparien rekisteröintiä vastaan. Kanta noudatti samoja linjauksia keskustan selkeän enemmistön kanssa, mutta selitys oli tekninen. Ahon mukaan lain rakenne mukaili liiaksi avioliittolakia.

Rekisteröintiä puoltanut Jäätteenmäki korosti laillisuutta ja tasa-arvoa. Hän kertoi saaneensa ennakkoon varoituksia siitä, ettei lain puolesta äänestäminen olisi poliittisesti viisasta.

Jäätteenmäen mukaan keskusta on kuitenkin muuttunut paljon 20 vuodessa. Tämä käsitys vahvistui hänen mukaansa risteilyn aikana.

-Kaikki eivät ole olleet samaa mieltä, mutta paljon on myös kiitelty, Jäätteenmäki summasi kokemuksiaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme