Mainos

Keskusta moittii Lipposta EU-puheesta

Keskustan mielestä pääministeri Paavo Lipponen on ohittanut eduskunnan EU-puheillaan. Keskusta haluaa myös tietää, mikä osuus Lipposen Belgiassa pitämästä EU-linjapuheesta oli pääministerin omaa ajattelua ja mikä hallituksen kantaa.

Keskustan eduskuntaryhmä vaatii, että koko eduskunnan on päästävä keskustelemaan esille tulleista näkemyksistä. Eduskuntaryhmä katsoi Lipposen linjanneen integraation syventämistä huomattavasti pitemmälle, mitä eduskunnassa on tähän mennessä yksituumaisesti päätetty.

Lipponen puhuu Brüggessa

Lipponen ehdotti, että syventämisprosessi avattaisiin jo Nizzan huippukokouksessa. Ryhmän näkemyksen mukaan pääministerin hahmottelemat perustuslailla säädettävän liittovaltion rakenteet muuttaisivat merkittävästi Suomen valtiollista asemaa. -Mistään tällaisesta hallitus ei ole informoinut eduskuntaa, jolla on tähän saakka ollut EU:n kehittämisen suunnasta varsin yksituumainen kanta. -Näin pitkälle menevään syventämiseen ei liioin ole valmistauduttu Nizzan kokouksen asialistalla eikä yleisessä eurooppalaisessa keskustelussa, ryhmä huomautti.

Keskusta toisti oman näkemyksensä, jonka mukaan unionia tulisi kehittää itsenäisten valtioiden liittona. Ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen kiitteli Lipposen puhetta yleisesti ottaen tärkeäksi ja merkittäväksi. Siinä oli hänen mukaansa paljon aineksia, joihin keskusta voi yhtyä. Yksimielisyys koskee käynnissä olevan hallitusten välisen konferenssin peruslinjauksia, byrokratian purkamista, ns. subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatteen vahvistamista ja päätösvallan palauttamista Brysseliin kuulumattomissa asioissa jäsenvaltioille. Pekkarinen muistutti, että Lipponen vähentäisi kuitenkin ministerineuvoston valtaa ja siirtäisi sitä komissiolle ja alistaisi komission ylikansalliselle parlamentille. -Meidän mielestämme kysymys on vähintäänkin liittovaltion rakenteista.

Jäätteenmäki yhtyy ryhmän kannanottoon

Keskusta ei määritellyt, millä tavoin asia voitaisiin tuoda koko eduskunnan käsiteltäväksi. Vaihtoehtoja voisivat olla selonteko, pääministerin ilmoitus tai ajankohtaiskeskustelu. Parin viikon sisällä eduskuntaan on tulossa EU-aiheinen pääministerin ilmoitus, joka käsittelee hallitusten välistä konferenssia. On hallituksen asia, liitetäänkö keskusteluun muutakin.

Jäätteenmäki Suomenmaassa

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki ei ollut mukana kokouksessa. Hän osallistui tiistaina Pohjanmaalla samaan yritystilaisuuteen kuin presidentti Tarja Halonen. Jäätteenmäki on korostanut sovinnollisesti Suomenmaan haastattelussa, ettei hän halua nostattaa asiasta suurta riitaa hallituksen ja opposition välille. Haastattelussa Jäätteenmäki arveli, ettei Lipposen puhetta tarvitse käsitellä erikseen eduskunnan suuressa salissa. Suuren valiokunnan kanta olisi kuitenkin tarpeen, jos pääministeri haluaisi Nizzan huippukokouksen tekevän alustavan linjauksen EU:n tulevasta kehittämisestä. Tänään Jäätteenmäki oli kuitenkin valmis allekirjoittamaan eduskuntaryhmän kannan kaikilta osin. Tämä koskee myös täysistuntokäsittelyä. Keskusta on kutsunut Lipposen ryhmäkokoukseensa ensi torstaina. Vastausta kutsuun ei ole vielä saatu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot