Mainos
Mainos

Keskusta valmis perustuslakiremonttiin

Suurin hallituspuolue keskusta on valmis harkitsemaan presidentin valtaoikeuksien kaventamista parlamentaarisen kansanvallan vahvistamiseksi, jos asiasta löytyy laaja yhteisymmärrys.

Keskustan puheenjohtaja pääministeri Matti Vanhanen otti asiaan kantaa keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Lahdessa tänään, joskin vielä varovaisesti ja yksityiskohtiin menemättä.

Vanhanen muistutti, että viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana valtiosääntöä on kehitetty kansanvaltaa ja parlamentarismia vahvistaen. Suunta tulee Vanhasen mukaan pysymään samana myös pian alkavassa perustuslain toimivuuden arvioinnissa. Sen pidemmälle hän ei asiassa mennyt.

Perustuslain toimivuutta arvioi syksyllä asetettava parlamentaarinen ohjausryhmä.

Askel voidaan ottaa

Keskustan omaa perustuslakityöryhmää vetävä eduskunnan varapuhemies Seppo Kääriäinen valotti puolueen lähtökohtia Vanhasta enemmän. Hän sanoi olevansa varma siitä, että eniten keskustelua käydään presidentin ulkopoliittisista valtaoikeuksista ja niitä määrittävästä pykälästä, jonka mukaan ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Tältäkin osin voidaan Kääriäisen mukaan edetä parlamentaarisen kansanvallan suuntaan, mikäli laajaa yhteisymmärrystä on.

Keskusta on hänen mukaansa valmis myös tämänkaltaiseen pohtimiseen, jotta aito parlamentaarinen kansanvalta voisi näiltäkin osin toteutua.

- Meidän pitää itsemme arvioida, onko tasavalta ja sen valtiollinen tila siinä jamassa ja puolueet kypsiä, että tämä askel myös ulkopolitiikan osalta voidaan ottaa vaiko ei. Ja me olemme asettuneet sille kannalle, että tällainen askel voidaan yhteistoiminnassa ja vakaalla harkinnalla kyllä ottaa.

EU-politiikan osalta perustuslaki on Kääriäisen mukaan jo nykyisellään selvä, kun johtovastuu on sataprosenttisesti valtioneuvostolla.

Kääriäinen painotti, että perustuslain uudistaminen vaatii laajaa poliittista yhteisymmärrystä ja vakaata harkintaa, koska esitykset on hyväksyttävä vaalien jälkeen eduskunnassa muuttamattomina kahden kolmasosan enemmistöllä. Kääriäisen mukaan uudistuksesta ei tule mitään, jos siihen ryhdytään sekoittamaan puolue- ja valtapoliittista laskelmointia. Uudistusurakkaan on lähdettävä siten suhdanteista ja henkilöistä riippumatta ja Nato-kysymystä asiaan sotkematta.

Nimitysvaltaa pois

Hallitusten muodostamisessa perustuslaki on toiminut Kääriäisen mielestä täydellisesti. Presidentin nimitysvallassa taas voitaisiin parlamentarismin suuntaan edetä siten, että presidentin pitäisi sitoutua nimitysasioissa valtioneuvoston kantaan.

Presidentin valtakausien osalta Kääriäinen piti hyvänä nykyistä enintään kahden valtakauden ja kuuden vuoden mallia.

Myöskään valinta suoralla kansanvaalilla ei hänen mukaansa olisi mikään kummajainen eurooppalaisessa vertailussa, vaikka presidentin valtaoikeudet olisivat kapeammatkin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme