Mainos
Mainos

Keskustalla olisi ollut karu kohtalo eduskuntavaaleissa

Jos Suomessa olisi pidetty eilen kunnallisvaalien sijaan eduskuntavaalit, kokoomusjohtaja Jyrki Katainen kokoaisi nyt todennäköisesti sinipunahallitusta.

Kokoomus ottaisi STT:n laskelman mukaan vaalituloksella 52 eduskuntapaikkaa, jos vaaliliitot jätetään huomiotta. Lisäystä viime vuoden tulokseen nähden tulisi kaksi paikkaa. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousisi 48 paikalla SDP, joka saisi kolme lisäpaikkaa.

Keskusta romahtaisi kolmossijalle menettämällä peräti kuusi eduskuntapaikkaa. Tällainen tappio tietäisi käytännössä varmasti SDP:n viime vaaleissa kokemaa kohtaloa eli lähtöä oppositiotielle.

Keskusta menettäisi kansanedustajan Uudellamaalla, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa, Oulussa ja Vaasassa. Vain pienessä Etelä-Savon vaalipiirissä puolue voittaisi yhden paikan.

Soinin juhlat olisivat kuihtuneet

Hieman yllättäen kunnallisvaalien suurvoittajalla perussuomalaisten Timo Soinilla ei olisi aihetta ilman menestyksellisiä vaaliliittoja kovinkaan suureen juhlaan.

Perussuomalaiset saisivat kunnallisvaalituloksella kansanedustajan Oulun ja Helsingin vaalipiireistä, mutta vastaavasti nykyinen kokoomuksen kanssa solmitulla vaaliliitolla saatu Kuopion paikka menisi.

Onnekkailla vaaliliitoilla Soini voisi tosin parantaa tulostaan selvästi, sillä lisäpaikka ei jää kauas etenkään tehtaiden lakkautuksista kärsineessä Kymen vaalipiirissä.

Muista puolueista RKP kuittaisi yhden paikan vaalivoiton ja kristillisdemokraatit saman suuruisen vaalitappion. Vihreät ja vasemmistoliitto tekisivät viime vuoden vaalien mukaisen tuloksen.

Kunnallisvaalit ja eduskuntavaalit eivät ole keskenään kovinkaan vertailukelpoisia, ja laskelmassa huomiotta jätetyt vaaliliitotkin ovat usein tuloksen kannalta ratkaisevia.

Kunnallisvaalituloksen muuntaminen eduskuntavaalitulokseksi osoittaa kuitenkin, että keskusta on erittäin riippuvainen vahvimmista tukialueistaan. Kun puolue ei edelleenkään kykene etenemään etelän runsasväkisillä alueilla, käyvät ongelmat pohjoisempana helposti kalliiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme