Mainos
Mainos

Keskustan Esko Aho: "Olemme siirtyneet kylmään rauhaan"

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho arvioi maailman siirtyvän Yhdysvaltoihin kohdistuneiden terrori-iskujen johdosta kylmästä sodasta kylmään rauhaan. Suurvaltojen välisen sodan sijasta ihmiskunnan tulevaisuutta varjostavat terrorismi, kansainvälinen rikollisuus ja ympäristökatastrofit.

Keskustan seminaariristeilyllä lauantaina puhunut Aho epäili,että monet yrittävät tulkita uutta tilannetta kylmän sodan asentein ja käsittein. Nykyinen aikakausi on kuitenkin uusi ja ennenkokematon.

Aho toivoi ja uskoi, ettei kylmän rauhan aika merkitse ajautumista mihinkään varsinaiseen sotaan.

-Olen luottavainen siihen, että Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö pystyy toimimaan harkiten.

Aho piti myönteisenä, että suurimmat valtiot, kuten Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina ovat samalla puolella. Ne ovat valmiina toimimaan samaan suuntaan.

Ilmiö ei ole syntynyt viimeaikaisten terrori-iskujen seurauksena, vaan jo aikaisemmin. Perusta yhteistyölle oli valmiiksi olemassa.

Ahon mielestä spekulaatiot esimerkiksi Suomen ilmatilassa tapahtuvista ylilento-oikeuksista ovat ennenaikaisia. Asiaan voidaan palata, jos siitä esitetään virallinen pyyntö.

Aho epäili kuitenkin, että pyynnön torjumiselle tulisi olla erityisiä syitä. Näin on nimenomaan silloin, jos ylilentojen tarkoitus selvitetään tarkoin. Päätöksen tekisi valtioneuvosto. Tässä tulisi kuulla ja informoida eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme