Mainos
Mainos

Keskustan imago alavireessä

MTV:n uutisten haltuunsa saama puolueiden mielikuvatutkimus paljastaa, että Keskustan imago kansalaisten silmissä on laskenut. Kokoomus puolestaan porskuttaa johdossa puolueiden sisäiseen käyttöön tarkoitetussa luottamuksellisessa mielikuvatutkimuksessa.

Kokonaismielikuvissa Kokoomuksen jälkeen kakkosena on Vihreät, kolmantena Keskusta, SDP neljäntena ja Vasemmistoliitto viidentenä.

SDP:llä taitamaton johto

Suuret puolueet teettävät kaksi kertaa vuodessa kyselyn, jolla mitataan kansalaisten mielikuvia puolueista ja niiden johdosta. TNS Gallubin tekemän tutkimuksen mukaan Keskustan kärkiominaisuudet muotoutuvat luottamuksen vähentymisestä, ylimielisyydestä ja johtajien taitamattomuudesta. Suurempi osa vastanneista liittääkin puolueeseen enemmän kielteisiä asioita kuin aiemmin. Samaan aikaan myönteiset ominaisuudet ovat heikentyneet.

Kokoomuksen kärkiominaisuudet ovat ihmisten silmissä ylimielisyys, luottamuksen vähentyminen ja uudistushenkisyys. Kokoomuksen julkikuva on kuitenkin muuttunut parempaan suuntaan.

SDP:n imago on hieman parantunut viime syksystä. Varsin moni syyttää puolueen johtajia kuitenkin taitamattomuudesta ja arvioi luottamuksensa vähentyneen.

Vasemmistoliiton imago on pitkällä aikavälillä ollut vakaa. Puolueen suhteellisiin vahvuuksiin kuuluu se, että melko harva syyttää ylimielisyydestä.

Tutkimuksen mukaan Vihreiden julkinen kuva on tasapaksu. Puolue ei profiloidu enempää hyvässä kuin pahassakaan.

Kokoomus ylimielinen pitkällä aikavälillä

Aiempiin vuosiin verrattuna Kokoomuksen ylimielisyysluku on edelleen todella korkealla. Käsitys etujen vastaan toimimisesta on edelleen melko yleinen kansalaisten keskuudessa, mutta on muuttunut puolueen kannalta parempaan suuntaan.

Myös mielikuva Keskustan ylimielisyydestä on tavallista korkeammalla tasolla. Vihreillä puolestaan ylimielisyyslukema on ollut laskusuunnassa jo pidemmän aikaa.

Tutkimus toteutettiin Keskustan, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden toimeksiannosta. Kokoomus ei tällä kertaa osallistunut tutkimukseen maksajana. Tutkimukseen haastateltiin huhtikuussa yhteensä 1376 suomalaista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme