Mainos

Keskustan paimenkirje: Peruskuntamallia on varottava

Lankian mukaan suoraviivainen kuntaliitosajattelu eriarvostaisi Suomea, etäännyttäisi palveluja ja kiihdyttäisi väestön keskittymistä. Lankian kanta ilmenee hänen keskustalaisille kuntapäättäjille lähettämästään luottamuksellisesta paimenkirjeestä.

Keskusta näyttää suhtautuvan suurin epäilyksin kuntauudistuksen peruskuntamalliin. Puoluesihteeri Eero Lankia otaksuu, ettei tämä kuntaliitoksiin perustuva malli ole keskustalaisille mieluisin etenemissuunta.

Lankian kanta ilmenee hänen keskustalaisille kuntapäättäjille lähettämästään luottamuksellisesta paimenkirjeestä.

Lankia muistuttaa, että peruskuntamalli saa kannatusta erityisesti kokoomuksen ja demareiden parissa.

Lankia ihmettelee, kuka kertoo peruskuntamallissa, mitkä kunnat ajetaan alas ja miten kuntarajat piirretään. Hän opastaa keskustalaisia kysymään näitä asioita kokoomuslaisilta ja vasemmistolaisilta kuntauudistuksen kuulemistilaisuuksissa, joita järjestetään eri maakunnissa.

Suoraviivainen kuntaliitosajattelu eriarvostaisi Suomea, etäännyttäisi palveluja ja kiihdyttäisi väestön keskittymistä, hän kirjoittaa.

Puoluesihteeri tähdentää kirjeessään, että keskustalla on puolueista eniten kunnallisia luottamushenkilöitä. Kuntarakenteen saneeraus ja jopa 350 kunnan lakkauttaminen vähentäisivät rajusti paikallisten päättäjien määrää ja heikentäisivät siten keskustan vaikutusmahdollisuuksia.

Lankia korostaa koko puolueen menestyksen lepäävän paljolti kuntapoliitikkojen harteilla, joten kuntauudistuksen yhteydessä on oltava erityisen aktiivinen.

Lankia käy läpi myös muut malliehdotukset eli aluekunta- ja piirimallin. Hänen mielestään aluekuntamallissa olisi pidettävä huoli siitä, että peruskunnille jää riittävästi kannustavia lakisääteisiä tehtäviä ja niille turvataan myös riittävä rahoitus.

Piirimallin hyvänä puolena hän pitää perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon nykyistä selkeämpää kytkentää, jolloin myös kustannuksia voidaan kontrolloida paremmin.

Hän listaa kirjeeseensä myös neljännen mallin, joka on nykytilanteen säilyttäminen. Se johtaisi kuitenkin ongelmien lisääntymiseen ja kasvattaisi poliittista painetta kuntaliitoksiin. Kunnittaiset näkymät vaihtelisivat ja keskimäärin synkistyisivät, Lankia visioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot