Mainos
Mainos

Keskustan paimenkirje: Peruskuntamallia on varottava

Lankian mukaan suoraviivainen kuntaliitosajattelu eriarvostaisi Suomea, etäännyttäisi palveluja ja kiihdyttäisi väestön keskittymistä. Lankian kanta ilmenee hänen keskustalaisille kuntapäättäjille lähettämästään luottamuksellisesta paimenkirjeestä.

Keskusta näyttää suhtautuvan suurin epäilyksin kuntauudistuksen peruskuntamalliin. Puoluesihteeri Eero Lankia otaksuu, ettei tämä kuntaliitoksiin perustuva malli ole keskustalaisille mieluisin etenemissuunta.

Lankian kanta ilmenee hänen keskustalaisille kuntapäättäjille lähettämästään luottamuksellisesta paimenkirjeestä.

Lankia muistuttaa, että peruskuntamalli saa kannatusta erityisesti kokoomuksen ja demareiden parissa.

Lankia ihmettelee, kuka kertoo peruskuntamallissa, mitkä kunnat ajetaan alas ja miten kuntarajat piirretään. Hän opastaa keskustalaisia kysymään näitä asioita kokoomuslaisilta ja vasemmistolaisilta kuntauudistuksen kuulemistilaisuuksissa, joita järjestetään eri maakunnissa.

Suoraviivainen kuntaliitosajattelu eriarvostaisi Suomea, etäännyttäisi palveluja ja kiihdyttäisi väestön keskittymistä, hän kirjoittaa.

Puoluesihteeri tähdentää kirjeessään, että keskustalla on puolueista eniten kunnallisia luottamushenkilöitä. Kuntarakenteen saneeraus ja jopa 350 kunnan lakkauttaminen vähentäisivät rajusti paikallisten päättäjien määrää ja heikentäisivät siten keskustan vaikutusmahdollisuuksia.

Lankia korostaa koko puolueen menestyksen lepäävän paljolti kuntapoliitikkojen harteilla, joten kuntauudistuksen yhteydessä on oltava erityisen aktiivinen.

Lankia käy läpi myös muut malliehdotukset eli aluekunta- ja piirimallin. Hänen mielestään aluekuntamallissa olisi pidettävä huoli siitä, että peruskunnille jää riittävästi kannustavia lakisääteisiä tehtäviä ja niille turvataan myös riittävä rahoitus.

Piirimallin hyvänä puolena hän pitää perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon nykyistä selkeämpää kytkentää, jolloin myös kustannuksia voidaan kontrolloida paremmin.

Hän listaa kirjeeseensä myös neljännen mallin, joka on nykytilanteen säilyttäminen. Se johtaisi kuitenkin ongelmien lisääntymiseen ja kasvattaisi poliittista painetta kuntaliitoksiin. Kunnittaiset näkymät vaihtelisivat ja keskimäärin synkistyisivät, Lankia visioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme