Mainos
Mainos

Keskustan suosio laski Rovaniemellä

Keskustan kannatus laski Rovaniemen ylimääräisissä kunnallisvaaleissa.

Puolueen ääniosuus laski 3,7 prosenttiyksikköä 37,9:ään kaupungin ja maalaiskunnan viimevuotisesta kokonaisäänimäärästä. Keskusta sai 29 paikkaa 75 valtuustopaikasta.

Vaalien voittaja oli kokoomus, joka lisäsi kannatustaan kahdella prosenttiyksiköllä viimevuotiseen verrattuna. Kokoomus sai äänistä 18,6 prosenttia ja 13 valtuustopaikkaa. Kannatuksensa ennallaan säilyttäneet sosiaalidemokraatit saivat äänistä 18,4 prosenttia ja 14 valtuustopaikkaa.

Vasemmiston kannatus laski hieman edellisvuodesta ja puolue sai 15,6 prosentin ääniosuudellaan 12 valtuustopaikkaa. Vihreät paransi hieman kannatustaan ja sai valtuustoon viisi edustajaa.

Vaalien yllättäjä oli pienpuolue kristillisdemokraatit, joka sai uutena valtuustoon kaksi paikkaa. Puolue oli vaaliliitossa kokoomuksen kanssa.

Kaikki ehdolla olleet kolme kansanedustajaa; keskustan Tatja Karvonen, kokoomuksen Jari Vile'n ja vasemmiston Esko-Juhani Tennilä pääsivät reilusti läpi. Eniten ääniä, eli 691, sai Tennilä. Suur-Rovaniemi innoitti Vile'nin ja kunnallispolitiikan vuosikymmeniä sitten jättäneen Tennilän Rovaniemen kaupunginvaltuustoon viime syksyn vaaleissa.

Vaalien ehdoton ääniharava oli viimesyksyiseen tapaan demareiden Johanna Ojala-Niemelä, joka sai tasan tuhat ääntä. Ojala-Niemelä on oikeusministeri Leena Luhtasen erikoisavustaja.

Kuntaliitos oli ehkä syynä siihen, että vaalien äänestysaktiivisuus nousi viimevuotisesta. Äänestysprosentiksi tuli 56,2, kun se viime vuoden vaaleissa oli aktiivisemmassa maalaiskunnassa 54,4 prosenttia.

Rovaniemet liittyvät yhteen ensi vuoden alusta. Uusi valtuusto kokoontuu päättämään kaupungin budjetista lähiviikkoina.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 23.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme