Mainos
Mainos

Keskustelu asevelvollisuudesta jatkuu

Vihreät pitävät yleisen asevelvollisuuden selvitämistä tarpeellisena. RKP:n Wallin ja kristillisdemokraattien Räsänen ovat toista mieltä.

Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin mielestä yleisestä asevelvollisuudesta on keskusteltava avoimesti ja sen tarpeellisuus on perusteellisesti selvitettävä.

Cronberg sanoo, että vihreät tukevat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, SDP:n Liisa Jaakonsaaren esitystä asevelvollisuuden tarpeellisuuden selvittämisestä.

Cronbergin mukaan vihreät eivät kannata asevelvollisuudesta luopumista, mutta katsovat, että yleinen asevelvollisuus voidaan Saksan ja Ruotsin tapaan korvata valikoivalla asevelvollisuudella - ei palkka-armeijalla.

- Tällöin huomattavasti pienempi osa ikäluokasta suorittaisi asepalveluksen ja palveluksen sisältöä muutettaisiin todellisia turvallisuusuhkia vastaavaksi. Suomen kaltainen 80 prosenttia ikäluokasta kattava yleinen asevelvollisuus on EU-maista ainoastaan Kreikassa ja Kyproksella.

Cronberg ei ymmärrä yleisen asevelvollisuuden puolustamista kustannustehokkuudella. Hänen mukaansa oleellinen kysymys on sen sijaan, antaako järjestelmä turvan niitä uhkia vastaan, jotka nyt ja tulevaisuudessa ovat näköpiirissä.

- Tosin kustannuksistakin voidaan olla eri mieltä, varsinkin jos arvioidaan yhteiskunnallinen hyöty, joka jää saamatta, kun nuoret miehet ja naiset harjoittelevat aseiden käyttöä, sen sijaan että he opiskelisivat, Cronberg huomauttaa.

Cronberg sanoo, että toisin kuin SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma antaa ymmärtää, asevelvollisuudesta ei keskusteltu viimeisimmän turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä. Yleinen asevelvollisuus todettiin selonteon itsestään selväksi lähtökohdaksi.

- Puolustusministeriö oli tosin tilannut asevelvollisuutta käsittelevän tutkimuksen, mutta sitä ei haluttu julkistaa eduskunnan selontekokäsittelyn aikaan. Se julkistettiin vasta, kun selonteko oli eduskunnassa hyväksytty, Cronberg huomauttaa.

Wallin ja Räsänen asevelvollisuusarmeijan kannalla

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen pitää Jaakonsaaren avausta yhtenä viime aikojen turhimmista ehdotuksista. Hän arvelee esityksen kumpuavan tarpeesta kiirehtiä Nato-keskustelua.

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin taas pitää yleistä asevelvollisuutta myös tulevaisuudessa luonnollisimpana perustana uskottavalle puolustukselle.

Wallin yhtyy SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman näkemykseen siitä, että asevelvollisuusarmeija mahdollistaa parhaiten ja kustannustehokkaasti koko maan puolustamisen.

Wallinin mukaan Suomen geopoliittinen asema on aivan toinen kuin asevelvollisuudesta luopuneilla Euroopan mailla. Vertaileminen ei siten ole mielekästä.

- Valtakunnanrajamme on mitä suurimmassa määrin olemassaoleva realiteetti, eikä mikään museo. Monille suomalaisille tämä on edelleen keskeinen argumentti kun katsotaan sitä, kuinka voimme parhaiten järjestää puolustuksemme.

Wallin painottaa samalla, että jokaisen instituution pitää pystyä puolustamaan rooliaan muuttuvassa maailmassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikan Suomen armeija on läpikäynyt suuria rakenteellisia muutoksia. Varuskuntia on lakkautettu, asevelvollisuusaikaa lyhennetty ja reserviä pienennetty.

Wallin katsoo, että muutokset jatkuvat vuonna 2008, kun seuraava turvallisuuspoliittinen selonteko hyväksytään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme