Mainos
Mainos

Keskustelupalstan ylläpitäjä voidaan tuomita rasistisesta rikoksesta

Julkisen sanan neuvoston lakiasiantuntija Johanna Töyrylä muistuttaa, että kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos on jo lisännyt internetin keskustelupalstan ylläpitäjän vastuuta.

– Keskustelupalstan tai muun verkkosivun ylläpitäjä voidaan nyt tuomita rasistisesta rikoksesta, mikäli hän tietoisesti ylläpitää lainvastaista, rasistista sisältöä verkkosivuillaan.

Käytännössä kyse on siitä, että ylläpitäjä voidaan tuomita kirjoittajan kanssa samasta rikoksesta eli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Se ei tietenkään poista sitä, että ensisijaisessa vastuussa on viestin kirjoittaja.

Töyrylä arvioi, että lisääntynyt vastuu ei ole vielä kaikkien ylläpitäjien tiedossa, vaan keskustelua asiasta kaivataan lisää.

MTV3:n tuoreessa kyselyssä kävi ilmi, että valtaosa vastaajista haluaa rajoittaa nettikeskusteluja jollain tavalla Norjan tapahtumien jälkeen. Vastaajista vain 14 prosenttia oli sitä mieltä, että rajoituksia ei tarvita.

Esimerkiksi lähes 60 prosenttia tuki ehdotusta, jonka mukaan keskustelijoiden henkilöllisyys pitäisi olla ainakin ylläpitäjän tiedossa.

JSN:n itsesääntelyohjeet loppusuoralla

Julkisen sanan neuvostossa viimeistellään parhaillaan ohjeita netin itsesääntelyyn.

Ohjeet opastavat tiedotusvälineitä sen suhteen, millä tavalla niiden tulee ylläpitää verkkosivujaan ja keskustelupalstojaan.

– Ohjeissa määritellään, miten toimitusten tulee seurata verkkosivujensa sisältöä ja millaista sisältöä palstoilla saa olla. Lisäksi ohjeistetaan, miten ja millä aikataululla asiattomaan aineistoon pitää puuttua.

Töyrylä ei halua kertoa luonnoksesta tarkemmin, koska ohjeiden laatiminen on vielä kesken. Hänen mukaansa useat toimitukset toimivat kuitenkin jo nyt neuvoston kaavailemien ohjeiden mukaisesti.

Töyrylän mukaan työssä ollaan pääsemässä hyvään yhteisymmärrykseen eri mediatalojen kesken.

– Kyllä toimituksilla on suuri tarve toimia tässäkin asiassa vastuullisesti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme