Mainos
Mainos

Keuhkoahtaumatauti vaivaa yhä useampaa

Suomessa on nykyisin 300 000 keuhkoahtaumatautia sairastavaa. Pitkäaikaisista tupakoitsijoista jopa joka toinen sairastuu keuhkoahtaumatautiin.

Keuhkoahtaumatauti on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa, vaikka monen muun suomalaisten kansantaudin kanssa mennään entistä parempaan suuntaan. Nykyarvion mukaan jopa joka toinen tupakoitsija saa keuhkoahtaumataudin pitkään jatkuneen tupakoinnin jälkeen. On arvioitu, että vuoteen 2020 mennessä keuhkoahtaumatauti aiheuttaa sairauksista viidenneksi eniten kuluja yhteiskunnalle ja on kolmanneksi merkittävin kuolinsyy maailmassa.

Suomessa on noin 250 000-300 000 keuhkoahtaumatautia sairastavaa. Heistä noin 70 000 saa hoitoa. Tauti kehittyy hitaasti ja oireet tulevat vähitellen.

Keuhkoahtaumataudin vaaroista kerrottiin tänään Oulussa. Hoitoon hakeutumisen nopeuttamiseksi ja potilaiden elämänlaadun parantamiseksi Oulun ja ympäristökuntien apteekit aloittavat keuhkojen toiminnan seulonnan. Apteekit myös tarjoavat oireista kärsiville mahdollisuuden testata keuhkojensa kuntoa.

Keuhkoahtaumatautia on pidetty tupakoivien, keski-iän ylittäneiden miesten sairautena. Tämä kuva saattaa muuttua tulevaisuudessa, sillä nuorten tyttöjen ja naisten tupakointi on lisääntynyt viime vuosina hälyttävästi. Jos tilanne ei muutu, tulevaisuudessa yhä useampi keuhkoahtaumapotilas on 35-40-vuotias pienten lasten äiti, tilaisuudessa arvioitiin. Apulaisylilääkäri Riitta Mäkitaro Oulun yliopistollisesta sairaalasta luonnehtikin tautia selkeästi tupakkataudiksi.

Keuhkoahtaumataudin toteaminen viivästyy kuitenkin usein niin paljon, että iso osa keuhkojen toiminnasta on jo tuhoutunut. Diagnoosi varmistuu monilla 10 tai jopa 20 vuotta liian myöhään ja vasta, kun sairaus on edennyt keskivaikeaan tai vaikeaan vaiheeseen. Varhainen diagnosointi parantaa taudin ennustetta ja potilaan elämänlaatua. Hoidon kulmakivi on tupakoinnin lopettaminen.

Keuhkoahtaumataudin ja kroonisen keuhkoputkentulehduksen kokonaiskustannukset Suomessa ovat 840 miljoonaa euroa vuodessa, josta epäsuorien kustannusten osuus 590 miljoonaa euroa. Keuhkoahtaumataudin hoito on kalliimpaa kuin keuhkosyövän ja sepelvaltimotaudin hoito.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme