Mainos
Mainos

Keuhkosyövän diagnostiikka tehostunut ratkaisevasti

Suomen sairaaloissa on otettu käyttöön uusi menetelmä, jolla keuhkosyöpä pystytään varmentamaan aiempaa tehokkaammin, kun radioaktiivisen aineen värjäämä syöpä on luettavissa gammakameran kuvista. Naisten osuus keuhkosyöpään sairastuneista on kasvussa.

Uudessa diagnostiikassa on Mikkelin keskussairaalan ylilääkärin Martti Torkon mukaan kyse isotooppimenetelmästä, jota käytetään erityisesti syövän levinneisyyden arvioinnissa ja tietyissä erityistapauksissa, kun keuhkokuvissa on epäselviä varjostumia, joiden luonne ei ole selvillä. Menetelmällä voidaan tarkentaa lähinnä sitä, onko kysessä pahanlaatuinen muutos.

Mikkelin sairaalan sairaalafyysikko Jari Heikkisen mukaan uusi lääkeaine voidaan sitoa radioaktiiviseen aineeseen. Radioaktiivinen lääke hakeutuu pahanlaatuisen keuhkomuutokseen sen jälkeen, kun se on ruiskutettu potilaan verenkiertoon.

Uusi menetelmä on käytössä mm. Mikkelin keskussairaalassa.

Naisten keuhkosyövät kaksinkertaistuneet 30 vuodessa

Miesten keuhkosyöpätapaukset ovat puoliintuneet 30 vuodessa. Samaan aikaan naisten keuhkosyöpä on yli kaksinkertaistunut. Ylilääkäri Torkon mukaan tupakointi on yleisin keuhkosyövän aiheuttaja.

- Yli 90 prosenttia keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Tupakoimattomillakin toki keuhkosyöpää on. Pienisoluinen keuhkosyöpä liittyy tupakointiin ja se on hyvin ärhäkkä, nopeasti leviävä, agressiivinen tauti, Torkko kertoo.

Suomen syöpäyhdistyksen mukaan yhdeksän potilasta kymmenestä menehtyy keuhkosyöpään vuoden, kahden kuluessa diagnoosista.

Torkon mukaan uusi tutkimusmenetelmä myös täsmentää hoitokäytäntöä.

- Potilas hyötyy mielestäni sen, että me pystymme tarkemmin määrittämään nimenomaan ei-pienisoluisessa keuhkosyövässä ne tapaukset, joissa kannattaa leikata. Näin vältetään ns. turhia leikkauksia, siis sellaisia, joissa leikkaus ei enää ole parantava hoitomuoto. Torkko toteaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 16.05.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme