Mainos
Mainos

Kevään uusia ylioppilaita yli 29 000

Edellisen kerran uusien ylioppilaiden määrä jäi alle 30 000:n vuonna 1993.

Kevään ylioppilastutkinnossa hyväksyttyjä on kaikkiaan 29 001. Naisia hyväksytyistä on 16 853 ja miehiä 12 148.

Hylättyjä on 2712. Reput jaettiin entistä useammalle, sillä hylkäysprosentti 8,46 oli korkeampi kuin viime vuonna. Matalin hylkäysprosentti oli Itä-Suomen läänissä, missä se oli 7,32 ja korkein Lapin läänissä, missä se nousi 11,16:een. Maakunnittain tarkasteltuna reputusprosentti oli matalin Pohjois-Karjalassa.

Ylioppilaslautakunnan pääsihteerin Anneli Romanin mukaan uusi ainereaali vaikuttaa reputusprosenttiin. Tänä keväänä kokelaat vastasivat ensi kertaa yhden, ennalta valitun reaaliaineen kysymykseen. Yhdellä tutkintokerralla voi suorittaa korkeintaan kaksi eri koetta, sillä reaalikoepäiviä on kaksi. Tänä keväänä eri aineiden kokeita oli 11 ja vuoden päästä 12, kun terveystiedon koe alkaa.

- Kun aiemmin oli yksi reaali, oli vain yksi reputusprosentti. Nyt on 11 koetta, joilla kaikilla on oma reputusprosentti, ja se aiheuttaa pientä vaihtelua varmaan vuosittain, arveli Roman.

Valkolakin painaa tänä keväänä päähänsä pienempi joukko kuin vuosiin. Viimeksi ylioppilastutkinnon onnistuneesti ahkeroineiden määrä jäi alle 30 000:n vuonna 1993. Roman arvelee, että ikäluokan pieneminen selittää vain osittain joukon pienenemistä. Syynä saattaa olla myös entistä suurempi into hakeutua ammatillisiin opintoihin.

Tämän kevään tuloksissa näkyy reilua vaihtelua, sillä huippusuorituksia oli paljon ja samalla reputtaneiden määrä kasvoi. Uusien ylioppilaiden joukossa on peräti viisi kahdeksan laudaturia kirjoittanutta. Seitsemään laudaturiin ylsi kahdeksan kokelasta.

(MTV3-STT)

Kevään uusien ylioppilaiden nimet löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan internet-sivuilta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme