Mainos

Kevät alkoi etuajassa osassa maata

Roudan täydelliseksi häviämiseksi tarvitaan vielä kunnon vesisateita.

Kevät on alkanut maan etelä- ja keskiosissa tavanomaista aikaisemmin. Lisäksi jäät lähtivät etelästä pari viikkoa etuajassa, kertoo Suomen ympäristökeskus vesitilannetiedotteessaan.

Huhtikuun alku oli tavallista lämpimämpi, mutta sää viileni selvästi 19:nnen päivän jälkeen. Sateita saatiin etelä- ja keskiosassa maata tavallista vähemmän, mutta Lapissa keskitasoa enemmän.

Takatalvi toi hetkeksi lunta Itä- ja Keski-Suomeen ja paikoin etelärannikollekin. Sateita saatiin etelä- ja keskiosassa maata tavallista vähemmän, mutta Lapissa keskitasoa enemmän. Huhtikuussa satoi yleisesti 10-50 milliä. Lapissa sateita saatiin sen sijaan 20-70 prosenttia keskimääräistä enemmän.

Lunta oli huhtikuun lopussa enää lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Lumen vesiarvo oli Pohjois-Lappia lukuun ottamatta selvästi keskimääräistä pienempi. Eniten lunta oli Luoteis-Lapissa ja Maanselässä, yli 180 kiloa neliömetrillä.

Routa suli Etelä- ja Keski-Suomessa hieman ennen aikojaan, mutta sen täydelliseksi häviämiseksi kaivataan kunnon vesisateita. Pohjois-Suomessa routaa ja siis luntakin vielä on.

Jäät lähtivät eteläisimmän Suomen järvistä huhtikuun puolivälin jälkeen, pari viikkoa tavanomaista aiemmin. Idässä ja pohjoisessa jäätä tavataan vielä järvissä. Lapissa jäänpaksuus oli kuun päättyessä pääosin 60-85 senttiä.

Etelän jokien virtaamat pieniä

Jokien vedenpinnat ja virtaamat nousivat huhtikuun alussa keväisiin huippuihin etelärannikolla ja Pohjanmaalla. Tulvahuiput tulivat etelärannikolle ja Pohjanmaalle tavanomaista aiemmin, ja ne olivat myös tavallista pienempiä. Jääpadot nostivat vedenpintaa kuitenkin paikallisesti korkeaksi, esimerkiksi Kalajoella.

Kuun aikana etelä- ja länsirannikolla jokien pinnat ja virtaamat laskivat kesäisiin lukemiin, ja ovatkin nyt selvästi ajankohdan keskiarvoa pienempiä. Järvien pinnat taas kääntyivät nousuun aina Oulun korkeudelle saakka. Lapissa järvien pinnat sen sijaan ovat vasta kääntymässä nousuun. Idässä ja pohjoisessa on vielä lunta tulviin ja järvien täyttymiseen.

Pohjavesien pinnat olivat viime kuussa suuressa osassa maata hieman yli ajankohdan keskimäärän. Vain Länsi-Suomessa pinnat olivat lähellä keskiarvoa tai hieman sen alapuolella. Monin paikoin varsinkin etelässä ja lännessä on kolmen viime kuukauden aikana satanut vain 30 milliä, mikä vastaa yhden kuukauden sateita.

Huomisesta alkaen sateita saataneen myös Etelä-Suomessa. Seuraavan kymmenen vuorokauden ennustettu sadekertymä on 20-30 milliä ja ylikin Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot