Mainos
Mainos

Kevät sai perhoset joukoin liikkeelle

Viime viikonlopusta alkoi kevät kasvien ja hyönteisten osalta, kertoo Kevätseuranta-koordinaattori Inka Plit Luonto-Liitosta.

- Tähän mennessä on havaittu muuttolintuja. Nyt myös ensimmäiset kevätkukat ja hyönteiset pääsivät liikkeelle, kun lämpeni sen verran.

Esimerkiksi sitruuna- ja nokkosperhoset lähtivät sankoin joukoin liikkeelle viime viikonloppuna.

Kasveista on Plitin mukaan havaittu lähinnä leskenlehtiä ja sinivuokkoja, jotka ovatkin tyypillisesti varhaisimpia herääjiä keväällä. Tähän mennessä pohjoisin leskenlehti on löydetty tiistaina Kemistä.

Muuttolinnuista erityisesti peipot ovat tehneet "suuren ryntäyksen" parin viime viikon aikana, Plit kertoo. Myös kuovit ovat saapuneet hiljattain. Ensimmäisiä havaintoja on tehty myös kirjosiepoista.

Matelijoista niukasti havaintoja

Matelijoista ei ole juuri tullut havaintoja. Niitä Plit kehottaakin tarkkailemaan erityisesti. Nyt on hänen mukaansa aika, jolloin sisiliskot ja kyyt yleensä lähtevät liikkeelle.

- Joko matelijoita ei ole hoksattu havainnoida, tai sitten ne eivät vain ole heränneet.

Seuraavia kevään merkkejä ovat Plitin mukaan haarapääskyt, valkovuokot ja seitsenpistepirkot. Myös sammakoiden kutuaika on alkamaisillaan Etelä-Suomessa.

Tätä kevättä Plit kuvaa aikataulultaan keskimääräiseksi. Kahtena viime vuonna kevät on hänen mukaansa ollut aikaisessa.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot