Mainos
Mainos

Kevät tänä vuonna etuajassa

Lämpötilat ovat Etelä-Suomessa nousseet jo kevätlukemiin. Luonnossa kevään merkit näkyvät tavallista aiemmin, eikä viikon takainen lumimyräkkä juurikaan vaikuttanut kevään tuloon.

- Kevään määritelmä on se, että keskilämpötila on nollan ja kymmenen asteen välissä. Osassa Suomea voidaan laskea kevät alkaneeksi, ylimeteorologi Sari Hartonen Ilmatieteenlaitokselta julistaa.

Vanhempi tutkija Juha Pöyry Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että jo alkutalvesta tavattiin perhoslajeja, jotka normaalisti heräilevät vasta huhtikuussa.

- Tämä ei ole haitallista, mutta erittäin poikkeuksellista, sanoo Pöyry.

Muuttolinnut saapuvat

Muuttolinnut ovat viime aikoina tehneet paluuta suurin joukoin. Luonto-Liiton kevätseurannan koordinaattori Anna-Leena Mäkelä kertoo, että seurannan 16 lintulajista jo 12:sta on havaintoja. Kaikista kevätseurannassa mukana olevista eläin- ja kasvilajeista yli puolet on tavattu.

- Monet lajit ovat esiintyneet yllätysaikaisin. Huhtikuun puolenvälin tienoilla on suurin osa lajeista Etelä-Suomessa kasassa, pohjoinen on oma lukunsa. Sinne kaikki saapuu noin kuukautta tai puoltatoista myöhemmin.

Luonto-Liitto kerää havaintoja vapaaehtoisilta luonnon tarkkailijoilta internetissä, paperilomakkeilla ja tekstiviesteillä.

Istutustöihin heti kun lapion saa maahan

Luonto-Liiton mukaan sinivuokot ja leskenlehdet kukkivat tänä vuonna jo maaliskuun puolivälissä. Myös osa puutarhakasveista heräsi kevääseen huomattavasti tavallista aiemmin.

- Tammikuussa oli jo orvokkeja kukassa. Joillakin ihmisillä jouluruusut ovat puhjenneet kukkaan joulu-tammikuussa ja kukkineet koko talven, kun yleensä ne rupeavat kukkimaan vasta näihin aikoihin. Nyt kukkivat jo krookukset ja narsisseista näkyy vähän keltaista, Puutarhaliiton asiantuntija Liisa Häkli kertaa.

Leuto talvi ei erityistoimia puutarhoissa aiheuta, mutta istutuspuuhiin pääsee tavallista aiemmin.

- Ruukussa olevat taimet voi istuttaa heti, kun lapiolla saa kaivettua kuopan maahan. Monet puutarhaliikkeet avaavat ovensa perinteisesti vasta vapun paikkeilla. Nyt voi olla paineita avata vähän aikaisemmin, arvelee Häkli.

Idässä ja pohjoisessa edelleen paljon lunta

Viime päivät ovat olleet vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpiä.

- Lämpötiloissa on kuitenkin suuria vaihteluita. Lounaisimmasta Suomesta vähätkin lumet ovat hävinneet, mutta itä- ja pohjoisosissa lunta on keskimääräistä enemmän. Oman säväyksensä tähän kevääseen tuo se, että meret ovat sulia. Esimerkiksi Pohjanmaan ja Lounais-Lapin lämpötiloissa se näkyy hyvin, meteorologi Hartonen kertoo.

Viikko sitten ennustettua kylmää kautta ei ainakaan Etelä-Suomeen ole sittenkään tulossa.

- Ensi viikon alku on aavistuksen viileämpi, mutta viikon loppupuolella etelässä ollaan lähellä kymmentä astetta. Aivan Pohjois-Suomeen yrittää koillisesta tulla selvästi kylmempää ilmaa. Siellä olisi selvempi kylmeneminen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme