Mainos
Mainos

Kevät viikon etuajassa

Kevät on Luonto-Liiton kevätseurannan mukaan noin viikon edellä normaalista.

Kuudentena kevätseurantaviikonloppuna havaittiin, että koivun lehdet ovat jo suuria eteläisimmässä Suomessa, mutta suurimmassa osassa maata eletään vasta lehtien puhkeamisvaihetta.

Hyönteissyöjälinnut ovat valtaosin palanneet Suomeen. Niistä myöhäisimpiä on tervapääsky. Se on tällä hetkellä varsin yleinen Etelä-Suomen kaupungeissa. Pohjois-Suomeen tervapääskyt ovat vasta tulossa. Pohjoisimmat havainnot tulivat viikonloppuna Kokkolasta ja Kemistä.

Kielo ei ole vielä missään runsaasti kukassa, mutta havaintoja tuli Tampereen korkeudelle saakka. Tuomi kukkii eteläisimmässä Suomessa jo yleisesti, mutta Keski-Suomessa kukinta on vasta alkamassa. Pohjoisimmat havainnot tulivat Nivalasta ja Joensuusta.

Mantukimalaisista saatiin pohjoisimmat havainnot tällä kertaa Suomussalmelta ja Kemistä. Laji näyttää olevan jo yleinen Keski-Suomessa saakka.

Kevätseurannan mukaan alkukevään vauhdikas eteneminen on vähitellen tasoittunut ja havainnoissa edettiin viime viikonloppuna kohti vuosittaisia keskiarvoja.

Luonto-Liiton kevätseurannassa arvoidaan lajirunsautta joka toinen viikonloppu kesäkuulle saakka. Havaintonsa voi kertoa internetissä, tekstiviestillä, sähköpostilla tai paperilomakkeella.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme