Mainos
Mainos

Kevätkylvöt myöhässä sateiden vuoksi

Maan vettyminen hankaloittaa erityisesti etelärannikon maanviljelijöiden työtä. Varhaisperuna on kuitenkin jo hyvin taimella Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Kevätviljojen kylvöt ovat edistyneet hitaasti sateista johtuen. Etelä-Suomessa ollaan jo noin viikon verran jäljessä normaalivuodesta ja tilanne pahenee, mikäli sateet jatkuvat.

Maan vettyminen on ongelma erityisesti etelärannikolla. Pohjanmaallakin kylvöissä ollaan muutama päivä normaalista jäljessä. Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa sekä Kainuussa ollaan vielä likimain aikataulussa.

Runsaiden sateiden jälkeen pellon pinta kuorettuu helposti, mikä haittaa kylvösten taimettumista. Sateen jälkeen tehtävillä kylvöillä tasainen orastuminen on varmempaa. Toisaalta kevään runsaista sateista on ollut hyötyäkin, sillä vettä tarvitaan kuivuuden lievittämiseksi.

Mansikalla havaittu talvehtimisvaurioita

Uudellamaalla varhaisperunan istutukseen päästiin huhtikuun alkupuolella ja Varsinais-Suomessa huhtikuun puolenvälin jälkeen. Kasvustot ovat hyvin taimella.

Kesäperuna istutettiin Varsinais-Suomessa vapun jälkeisellä viikolla. Satakunnassa kesäperunasta on istutettu lähes puolet ja Etelä-Karjalassa kolmannes. Uudellamaalla kesäperunan istutukset pääsivät hyvään alkuun ennen sateita, mutta ovat nyt keskeytyksissä.

Pohjois-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla kesäperunan istutukset ovat likimain puolivälissä. Mansikka, vadelma, herukat ja omenapuut ovat aloittaneet kasvunsa. Mansikalla on paikoin havaittu talvehtimisvaurioita Varsinais-Suomessa, mutta herukat ja omenapuut näyttävät hyviltä.

Juuresten kylvöihin ja kaalien istutukseen päästiin normaalissa aikataulussa, mutta Etelä-Suomessa istutukset ovat nyt keskeytyneet sateiden takia.

Syysvilja kasvaa hitaasti

Syysviljojen kasvu on alkanut hitaasti kevään kylmyyden ja sateiden takia. Kasvustojen kunto on hyvin vaihteleva, huonosta hyvään.

Uudellamaalla noin puolet rukiin ja syysvehnän kasvustoista on rikottu ja kylvetty ensisijaisesti kevätvehnälle ja ohralle. Varsinais-Suomessa syysviljoista on rikottu noin puolet, mutta Turunmaalla, Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa alle viidennes. Satakunnassa ja Hämeessä odotellaan vielä oraiden kehittymistä.

Uudenmaan sokerijuurikasala on kylvetty kokonaan ja Varsinais-Suomessa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa kylvämättä on vain noin viidennes. Satakunnassa juurikkaan kylvöt ovat vasta alussa.

Parin viime viikon viileät säät ovat hidastaneet nurmien lähtemistä kasvuun. Kosteuden ansiosta nurmien kevätlannoitus tehoaa hyvin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme