Mainos
Mainos

Kevätsää sulattaa jäitä nopeasti

Sisävesien jäät sulavat nyt nopeasti lähes koko Suomessa. Ainoastaan Lapissa ja Kainuussa jään paksuus on pysynyt entisellään, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

– Etelärannikolla, Länsi-Suomessa ja Kokemäenjoella meidän havaintomme näyttävät jo nollaa, eli siellä jäät ovat ainakin mittauspaikoilla sellaisessa kunnossa, että havaitsija ei ole päässyt paikalle, Vehviläinen kertoo.

Myös Keski-Suomessa jäät sulavat nopeasti kevätsäässä.

– Näin keväällä aurinkoisina päivinä jäät saattavat tyypillisesti olla aamulla hyvinkin kantavan tuntuisia, mutta jos aurinko paistaa ja päivä lämpenee, iltapäivällä saattaakin tulla yllätys, Vehviläinen varoittaa.

Ei ominpäin vieraille jäille

Hän muistuttaa, että pohjoisessakin pitää käyttää järkeä jäällä liikkumisessa.

– Jos aikoo ajaa jokia moottorikelkalla, vaaranpaikkoja on myös pohjoisemmassa. Pitää tuntea jääolot, jos jäälle haluaa lähteä, Vehviläinen sanoo.

Riskiryhmiä ovat eteenkin lomailijat, jotka eivät tunne aluetta.

– Jos on lomamökillä kelkka ja järvi niin kannattaa kaksi kertaa miettiä lähtemistä ja ainakin kysyä paikalliselta neuvoa.

Vehviläisen mukaan pitkällä ajanjaksolla on havaittavissa, että jäiden keskimääräinen paksuus on pienentynyt erityisesti Etelä-Suomessa.

– Jos puhutaan kymmenistä vuosista, niin jäät ovat noin 20-30 senttiä ohuempia eteläisessä Suomessa, kuin aikaisemmin tähän vuodenaikaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme