Mainos
Mainos

KHO: Kunnan kustannettava vammaisen työmatka lähikuntaan

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle kohtuulliset kuljetuspalvelut, jos hän niitä kipeästi jokapäiväisessä elämässään tarvitsee.

Korkein hallinto-oikeus on antanut kaksi ennakkoratkaisua, jotka koskevat vaikeavammaisten työmatkoja lähikuntiin.

Ensimmäisessä tapauksessa vaikeavammainen mies haki korvattavaksi Järvenpäästä Vantaan Tikkurilaan tehtyjen työmatkojensa kuluja. Työmatkan pituudeksi tuli reilut 20 kilometriä.

Järvenpään kaupunki oli hylännyt miehen hakemuksen, koska se ei ollut määritellyt Vantaata lähikunnakseen. Helsingin hallinto-oikeus palautti asian takaisin Järvenpään kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Hallinto-oikeuden mielestä kunnan on järjestettävä vaikeasti vammaiselle ihmiselle kohtuulliset kuljetuspalvelut, jos hän niitä kipeästi tarvitsee selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästä. Hallinto-oikeuden mukaan työmatkat kuuluvat jokapäiväisen elämän toimintoihin, jotka on korvattava. Korkein hallinto-oikeus piti päätöksen voimassa. KHO:n mielestä miehelle on järjestettävä työmatkat ja niiden lisäksi kuukaudessa 18 yhdensuuntaista jokapäiväiseen elämään kuuluvaa matkaa.

Toisessa ennakkoratkaisussa oli kyse vaikeavammaisen naisen työmatkoista Helsingistä Keravalle. Kaupunki myönsi naiselle kuljetuspalvelun vain Keravan rajalle. Nainen vaati, että matkat olisi korvattava työpaikalle asti.

Helsingin hallinto-oikeus katsoi, ettei Kerava ole sellainen Helsingin lähikunta, johon matkat pitäisi maksaa. KHO jätti naisen valituksen tutkimatta ja palautti asian uudestaan käsiteltäväksi Helsingin kaupungille.

KHO ei pitänyt naisen työmatkaa poikkeuksellisen pitkänä. Oikeuden mielestä matkat Keravan-työpaikalle ovat lähikuntaan ulottuvia kuljetuksia, jotka kunnan olisi lain mukaan järjestettävä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme