Mainos
Mainos

KHO: Kuopio saa purkaa kiistellyn kalahallin

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että Kuopion kaupunki saa purkaa kauppatorilla olevan kalahallin. Kiista kalahallin kohtalosta on hankaloittanut torin alla olevan parkkihallin laajennusta.

Oikeus antoi ratkaisunsa perjantaina ja kumosi näin Kuopion hallinto-oikeuden päätöksen.

Kaupinginlakimies Vesa Toivasen mukaan kalahalli aiotaan purkaa pikaisesti. Halli seisoo tällä hetkellä parkkityömaalla pylväiden varassa, koska sen kohtalo oli epäselvä KHO:n päätökseen saakka.

Vuonna 1914 valmistuneen kalahallin säilyttäminen rakennustyömaan keskellä on aiheuttanut arviolta viiden miljoonan euron ylimääräiset kustannukset hankkeelle.

Kalahalli sijaitsee vuonna 1902 valmistuneen varsinaisen kauppahallin kupeessa torin etelälaidassa. Kauppahalli on suojeltu rakennus, ja sen toiminta jatkuu ennallaan. Jatkossa se myös peruskorjataan.

Torityömaan on määrä valmistua kesällä 2013.

Puolentoista vuoden kiista

Oikeudellinen kiista kalahallista sai alkunsa, kun kaupungin rakennustarkastaja ja rakennuslautakunta kesällä 2010 myönsivät luvan kalahallin purkamiseen. Useat henkilöt, muiden muassa kaksi kaupunginvaltuutettua, valittivat päätöksestä. Kuopion hallinto-oikeus katsoi vastoin lautakunnan kantaa, että heillä oli oikeus valittaa.

Korkein hallinto-oikeus puolestaan katsoi, ettei valitusoikeutta ollut, ja hallinto-oikeuden päätös kumottiin.

Kuopion tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva kauppatori on vielä pitkään puoliksi rakennustyömaana. Parkkipaikkojen lisäksi torin alle tulee myös kauppakäytävä.

Kalahallin paikalle on suunnitteilla lasinen paviljonki, jolle on jo rakennuslupa.

Työmaata urakoiva rakennusliike päättää viime kädessä, miten pian kalahalli puretaan.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme