Mainos
Mainos

"KHO:n päätös ratkaisi koko naispappeuskiistan"

Korkeimman hallinto-oikeuden perjantainen päätös ratkaisi Espoon hiippakunnan piispan Mikko Heikan mielestä koko naispappeuskiistan. Tasa-arvolaki koskee myös luterilaista kirkkoa, ja naispappien syrjintä jää nyt historiaan. Päätös vahvistaa piispainkokouksen yksiselitteisen tulkinnan, Heikka toteaa blogissaan.

KHO:n päätös koski Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöstä, jolla kaksi naispappeuden jyrkkää vastustajaa jätettiin kirkkoherranviran ehdokasasettelun ulkopuolelle. Oikeus totesi tuomiokapitulin menetelleen lainmukaisesti.

Kun kirkko itse on todennut, ettei pappisviran haltijan sukupuoli kuulu uskonnonharjoitukseen, pappisvirka kuuluu tasa-arvolain piiriin.

- Maan korkein tuomioistuin otti kantaa kaikkiin naispappeuskeskustelun keskeisiin kiistakysymyksiin. Tarkoituksena on varmaan ollut ratkaista koko paketti yhdellä kertaa. Näin ehkäistään toistuvat valitusprosessit. Samalla kirkon arkinen työ saadaan palaamaan asiallisiin uomiin, Heikka kirjoittaa.

Toinen kiistakysymys liittyy perustuslain tulkintaan, jonka mukaan miespapit voisivat kieltäytyä yhteistyöstä naispapin kanssa. KHO:n mukaan papilla on oikeus vakaumukseen, mutta ei töidensä laiminlyömiseen vakaumuksensa perusteella.

Myös vapaaehtoisia työjärjestelyjä on perusteltu perustuslailla, mutta oikeuden päätöksen mukaan työjärjestelyt ovat tasa-arvolain vastaisia.

(NTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme