Mainos
Mainos

KHO: Naispappeuden vastustajaa ei tarvitse asettaa ehdolle kirkkoherran vaaliin

Turun tuomiokapitulilla oli oikeus olla asettamatta naispappeuden vastustajaa ehdolle Mikaelin seurakunnan kirkkoherran vaaliin.

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt vaaliehdotuksen ulkopuolelle jätetyn teologian tohtori Pekka Huhtisen asiasta tekemän valituksen. Kirkolle tärkeä ennakkopäätös syntyi äänin 4-1. Valituksen hylkäämisen puolesta äänestivät Erkki Onikki, Esa Aalto, Pirkko Ignatius ja Niilo Jääskinen.

Pekka Vihervuoren mukaan päätös olisi pitänyt purkaa ja palauttaa tuomiokapitulille uuden vaaliehdotuksen tekoa varten. Tuomikapituli ei pitänyt Huhtista virkaan kelvollisena hakijana, koska häneltä "ilmeisesti puuttuvat viran hoitamiseen tarvittavat edellytykset".

Tuomiokapituli arvioi hakijoita haastattelussa erityisesti kirkkoherran tehtävien näkökulmasta. Mikaelin seurakunnassa on kahdeksan pappia, joista kolme on tällä haavaa naisia. Kirkkoherra toimii työyhteisön esimiehenä ja seurakunnan ykseyden vaalijana.

Tuomikapituli totesi, että koska "Huhtinen ei tunnusta ensinkään naispuolisten pappien oikeutta virkoihinsa eikä ole valmis mihinkään toiminnalliseen yhteistyöhön heidän kanssaan, edellytykset työyhteisön johtamiseen ovat heikot."

Tuomiokapituli ei esittänyt moitteita Huhtisen aiemmasta viranhoidosta. Tuomiokapitulin päätös ei myöskään koske Huhtisen teologista näkemystä ns. virkakysymyksessä.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme