Mainos
Mainos

KHO: Poliisilla ei ollut oikeutta kieltää alastonta taide-esitystä

Poliisilla ei ollut oikeutta kieltää taide-esitystä, jossa nainen oli alasti, korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi tiistaina.

Kyse oli hollantilaisen Dries Verhoevenin Ceci n'est pas... -teoksesta, jonka kohtauksessa yli 80-vuotias nainen istuu lasivitriinissä alasti, nuoren naisen naamio kasvoillaan ja peruukki päässään.

Kohtaus esitettiin Lasipalatsin aukiolla marraskuussa 2014. Koska poliisi kielsi esiintymisen alastomana, taiteilijalla oli yllään alusvaatteet.

Poliisi perusteli kieltoa sillä, että teos loukkasi sukupuolisiveellisyyttä. Hallinto-oikeus päätyi samaan lopputulokseen, mutta Q-teatteri valitti päätöksestä KHO:hon.

KHO korostaa, että sananvapautta voidaan rajoittaa vain äärimmäisen poikkeuksellisissa tapauksissa. Tässä tapauksessa KHO:n mukaan kokoontumislain mukaista perustetta esityksen kieltämiseen ei ollut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme