Mainos
Mainos

KHO: Ukrainalaisperhe lääkittiin väärin perustein

Korkein hallinto-oikeus on jättänyt voimaan vuonna 2002 Ukrainaan palautetun perheen lääkinneen sairaanhoitajan saaman varoituksen. Lääkettä ei olisi saanut antaa ilman potilaan suostumusta.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen sairaanhoitajalle antama kirjallinen varoitus ukrainalaisperheen lääkitsemisestä jää voimaan. Sairaanhoitaja oli antanut kolmelle maasta poistettavalle ulkomaalaiselle lääkitystä heidän tahdostaan riippumatta tilanteessa, jossa sille ei ollut lain edellyttämiä perusteita.

Vuonna 2002 rauhoittavia annettiin Ukrainaan palautettavan perheen äidille ja isälle. Sairaanhoitaja oli valittanut saamastaan varoituksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kuitenkin tänään antamallaan päätöksellä hylkäsi valituksen. Korkein hallinto-oikeus oli sitä mieltä, että lääkettä annettaessa kyse ei ollut pakkotilasta, hätävarjelusta, eikä tahdosta riippumattomasta hoidosta, joten lääkettä ei olisi saanut antaa ilman potilaan suostumusta.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus antoi aiemmin kirjallisen varoituksen myös lääkkeet määränneelle Pasilan poliisivankilan lääkärille. Myös hän oli valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta peruutti valituksensa. Lääkäri oli määrännyt ukrainalaisperheen jäsenille rauhoittavia lääkkeitä poliisivankilan sairaanhoitajalta saamiensa tietojen perusteella. Hän ei tutkinut heitä itse. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista edellyttää, että potilasta hoidetaan yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

Ukrainalaisperheen maasta poistamisessa oli vaikeuksia, koska perheenjäsenet vastustivat sitä voimakkaasti. Palautus onnistui lopulta kolmannella yrityksellä siten, että ensin vietiin isä ja muutaman päivän kuluttua äiti lapsineen. Tapaus tuli esille Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean alustavasta Suomea koskevasta raportista syksyllä 2003. Aloite perheen rauhoittamiseen tuli poliisilta. Sekä isä että äiti saivat rauhoittavaa lääkettä. Palauttamiseen liittyen sairaanhoitaja oli antanut pistokset myös ukrainalaisperheen kahdelle lapselle. Sairaanhoitajan mukaan lapset eivät saaneet lääkettä, vaan hän antoi pistokset psykologisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mielestä sairaanhoitaja puuttui vähän yli 10-vuotiaiden lasten ruumiillisen koskemattomuuteen.

Toisen kerran rauhoittavia lääkkeitä oli annettu vuonna 2001, mutta tuolloin lääkäri tapasi henkilön ennen lääkkeiden määräämistä. Rauhoittavia annettiin aggressiivisuuden takia yhdelle henkilölle ennen lentokoneeseen menoa. Hänen mielipidettään ei kysytty.

Korkein hallinto-oikeus toteaa, että näiden maasta poistamisten aikaan ei ollut säännöksiä tai edes ohjeita siitä, miten ulkomaalaisia käännytettäessä on toimittava, jos katsotaan lentoturvallisuuden vaarantuvan. KHO kuitenkin painottaa, että potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain säännöksiä on noudatettava.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme