Mainos
Mainos

Kiander: Kyllä Kreikka maksaa velkansa Suomelle

Euroopassa vellova finanssikriisi ei ole vielä ohi, ja se näkyy vahvasti suomalaisessa vaalikeskustelussa. Eilen julkistettiin irlantilaispankkien stressitestit, jotka olivat odotetun suuruisia.

– Toivotaan, että näihin testeihin voidaan nyt luottaa. Kuitenkin aikaisemmin testien tulokset ovat osoittautuneet liian optimistisiksi, sanoo Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander.

Huomenta Suomessa vieraillut Kiander uskoo Kreikan joutuvan velkajärjestelyyn. Kianderin mukaan valtionomaisuuden myynti ei pysty nopeasti ratkaisemaan Kreikan talousongelmia.

– Kreikan tilanne tuntuu kestämättömältä. Kreikka ei näillä nykyisillä korkoehdoilla tule selviämään velanmaksustaan, vaan Kreikan täytyy löytää jokin toimiva järjestely. Joko velkoja leikataan tai sitten ehtoja muutetaan paremmiksi, Kiander sanoo.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on arvellut, että Kreikan velkajärjestely voisi hallitsemattomana johtaa jopa uuteen taantumaan Euroopassa. Kiander ei usko, että Kreikka yksinään saisi uutta lamaa aikaiseksi.

– Jos kriisi jäisi vain Kreikkaan, en usko, että sillä olisi suurta vaikutusta esimerkiksi Suomen taloudelle.

"Suomi ei voi saada potkuja EU:sta"

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander uskoo, että velkajärjestelystä huolimatta Kreikka maksaisi aikanaan takaisin muun muassa Suomen antaman tukilainan.

– Velkajärjestely ei missään tapauksessa tarkoittaisi sitä, että heittäisimme hyvästit rahoillemme. Velkajärjestelyssä kävisi todennäköisesti niin, että pankkien ja sijoittajien myöntämistä veloista leikattaisiin parikymmentä prosenttia. Uskon, että tukilainat maksettaisiin kokonaisuudessa takaisin, Kiander sanoo.

Hän sanoo, että Euroopan Unionissa on ajauduttu tilanteeseen, jossa joudutaan joustamaan sopimuksista ja periaatteista.

Kianderin mukaan Suomi käytännössä voisi ottaa mallia Slovakiasta ja jättäytyä syrjään lainojen myöntämisestä ja muiden maiden tukemisesta.

– Sillä olisi kyllä oma hintansa. Luulen, että suuret maat tässä tapauksessa antaisivat kuitenkin palautetta Suomelle, ja meidän vaikutusvaltamme vähenisi muissa asioissa. Se heikentäisi meidän vaikutusvaltaamme ja aiheuttaisi paheksuntaa.

Kianderin mukaan Suomi ei kuitenkaan saisi potkuja, kuten ei ole Slovakiakaan saanut.

– Mielestäni parasta on osallistua tähän yhteiseen "harjoitukseen". Olen sitä mieltä, että siihen liittyviä riskejä liioitellaan.

Katso Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtajan Jaakko Kianderin haastattelu: (Huomenta Suomi 1.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme