Mainos

Kianderin mielestä 141-tuki ei ole välttämätön

(MTV3/Kati Savander)

Palkansaajien tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan mukaan 141-tuki ei ole välttämättä ehdoton edellytys Etelä-Suomen maataloudelle.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Jaakko Kianderin mielestä 141-tuki ei ole välttämättä ehdoton edellytys Etelä-Suomen maataloudelle. Varsinkin nyt kun viljan hinnat on nousussa, niin tuen tarve vähenee.

Komissio ryhtyykin varmasti ajamaan tukea alas nyt kun tilanne on muuten paranemaan, ennustaa Kiander. Tosin Kianderkin myöntää, että jos tuki poistuisi, niin se asettaisi suomalaiset viljelijät selvästi huonompaan kilpailuasemaan, kuin eteläisen Euroopan viljelijät.

Kiander ennustaa, että jonkin ajan kuluttua tullaan tilastoista näkemään, että tästä vuodesta tuli aika hyvä maataloustulon kannalta viljan hinnannousun vuoksi.

Maatalousyrittäjyys eroaa Jaakko Kianderin mukaan muusta yrittäjyydestä siten, että siinä on paljon tukielementtejä; tuotannolle saa tukea kuten myös joillekin investoinneille. Lisäksi tuotanto on kiintiöityä. Samanlaisia riskielementtejä muun yrittäjyyden kanssa toki löytyy.

Tuen poistuminen tappio hallitukselle

141-tuen lakkaaminen olisi Kianderin mielestä suuri tappio hallitukselle, ja erityisesti se olisi tappio keskustapuolueelle. Kiander veikkaakin, että 141 -tuen osalta komission kanssa löytyy jonkinlainen kompromissi.

- Kova vääntö tässä kyllä vielä on edessä.

Tehyn kiistassa ratkaisu voisi olla sopimuskauden pidentäminen

Palkansaajien tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Jaakko Kianderin mukaan Tehyn kiistassa on menossa kyttäilyvaihe, jossa työnantajapuoli katsoo, että kestääkö työntekijöden hermot. Työantajapuoli tietenkin toivoo, että hermot eivät pitäisi ja sitä kautta tämä työtaistelu murenisi.

- Mä luulen että tämän kiistan kanssa mennään hyvin lähelle marraskuun 19. päivää.

Ratkaisu voisi Kianderin mukaan olla sopimuskauden pidentäminen, jolloin Tehyläisille voitaisiin antaa muita suuremmat korotukset.

- On tärkeää, että osapuolet löytävät jonkinlaisen pakotien, jossa kaikki voivat säilyttää kasvonsa. Kyllä tässä tullaan näkemään dramatiikkaa niin irtisanomisten suhteen kuin mahdollisen konfliktin tullen sairaaloissa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot