Mainos
Mainos

Kieli- ja liikkumisongelmat kasautuvat samoille lapsille

Suomalainen kansanuskomus kielen päälle tallaamisesta ei tutkimuksen mukaan pidä paikkaansa.

Jyväskylän yliopistossa valmistunut väitöstutkimus kumoaa vanhat käsitykset siitä, että varhain liikkumaan oppiva lapsi oppii puheen vasta myöhemmin. Suomalainen kansanuskomus kielen päälle tallaamisesta ei tuoreen tutkimuksen mukaan pidä paikkaansa.

Kasvatustieteen maisteri Helena Viholaisen erityispedagogiikan väitöskirja tarkastelee suvussa esiintyvän lukemisvaikeusriskin yhteyttä motoriseen ja kielelliseen kehitykseen. Väitöskirja on osa laajaa kansainvälistä tutkimushanketta.

Viholaisen tutkimuksen mukaan varhainen liikuntataitojen oppiminen edistää myös kielellisten taitojen oppimista. Tällaisen kehityksen eri osa-alueiden kokonaisvaltaisuus toteutuu etenkin niillä lapsilla, joiden suvussa on ilmennyt lukemaan oppimisen vaikeuksia.

Liikuntataitojen oppimisen ongelmat ja kielellisten taitojen oppimisen ongelmat ilmenevät usein samoilla lapsilla. Samoin liikunnan ongelmat yhdistyvät usein lukemisvaikeuksien kanssa. Esimerkiksi lapsilla, joilla istuma-asennon ja itsenäisen kävelyn oppiminen on viivästynyt, on havaittu myöhemmin kielen kehityksen vaikeuksia.

- Varhaisia liikuntataitoja kannattaisi tukea silloin, kun lapsen suvussa esiintyy kielen kehityksen riskitekijöitä, kuten lukemisvaikeuksia, Viholainen pohtii.

Liikkumistaidot kehittävät Viholaisen mukaan lapsen ajattelutaitoja ja sen myötä kielen kehitystä. Liikkuessaan ja toimiessaan erilaisissa tilanteissa lapsi joutuu ratkaisemaan monenlaisia ongelmia. Hitaampi liikuntataitojen oppiminen hidastaa havaintotiedon hyväksikäytön oppimista ja siten kielellisten taitojen oppimista.

Viholainen tutki liikuntataitojen kehityksen yhteyttä kielellisiin taitoihin 1,5-vuotiaista 5,5-vuotiaisiin. Kahdessa erilaisessa seurantaryhmässä oli yhteensä 160 lasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme