Mainos
Mainos

Kielipolitiikka sotkee kuntakarttaa – sekä suomen- että ruotsinkieliset vastustavat

Tarjottu kuntauudistus muuttaisi radikaalisti ruotsinkielisten asemaa uusissa kunnissa. Esimerkiksi Pietarsaaressa ja Vaasassa ruotsinkielisen väestön osuus kasvaisi merkittävästi. Samalla RKP nousisi ylivoimaiseksi valtapuolueeksi.

Kaksikielisiä suurkuntia vastustavatkin kokonaan suomenkieliset kunnat, mutta myös täysin ruotsinkieliset kunnat, joissa ollaan huolissaan vähemmistökielen asemasta.

Uuden kuntakartan mukainen Suur-Vaasa liittäisi yhteen seitsemän kuntaa. Ruotsinkielisen väestön osuus nousisi merkittävästi ja RKP:stä tulisi ylivoimainen valtapuolue. Kaikille kielikysymys ei kuitenkaan ole ensisijainen.

– No ei sillä ole todellakaan merkitystä. Yhteistyö on se, joka tässä on se ratkaiseva asia, Vaasan kaupunginhallituksen jäsen Ari Mäkynen (kok.) sanoo.

Ongelmia sen sijaan saattaa syntyä täysin suomenkielisissä liitoskunnissa kuten Laihialla, joissa kaksikielisyys on vierasta.

– Siellä varmaankin ollaan pikkaisen niin kuin varpaillaan, että he jollakin lailla oudoksuvat tätä ruotsinkieltä, joka meille on täällä jokapäiväistä, aivan luonnollista, Mäkynen arvelee.

Liittyminen kaksikieliseen Pietarsaareen ei sen sijaan innosta ruotsinkielisissä kunnissa, jotka ovatkin jo liputtaneet itsenäisyyden puolesta. Vähemmistökielen aseman puolustamista pidetään helpompana pysyttäessä omana, itsenäisenä kuntana.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu Vaasasta (Seitsemän uutiset 20.2.2012)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot