Mainos
Mainos

"Kielletyt" joulukoristeet esillä Turussa

Turun linnassa on parhaillaan esillä neuvostoaikaisia virolaisia joulukoristeita. Joulun juhlinta kuusenkoristeluineen oli Virossa Neuvostoliiton vallan aikaan kielletty.

Helpolla kansaa ei saatu silti perinteistä luopumaan. Maahan tuotiin salaa Neuvosto-Venäjällä käsin valmistettuja kuusenkoristeita, jotka oli tehty joulun tilalle kehitetyn uuden vuoden juhlan viettoon.

Esimerkiksi Hrustsevin aikana ilmoitettiin, millaiset aiheet olivat suositeltavia koristeissa. Niissä näkyy muun muassa käytännön esineiden ja järkevyyden suosiminen: Lamput, samovaarit ja muut kodin esineet olivat suositeltavia aiheita erityisesti 1950- ja 60-luvuilla.

Myös valtiolliset tunnusmerkit siirtyivät koristeisiin.

- Esimerkiksi viisisakarainen tähti, jossa on sirppi ja vasara. Se oli yksi virallisesti hyväksytyistä koristeista, kertoo tallinnalainen keräilijä Marika Plooman, jonka 300 koristeen kokoelmasta osa on esillä Turussa.

Koristeissa esiintyi myös esimerkiksi valtionjohdon päätös maissinviljelyn aloittamisesta ja Neuvostoliiton avaruusohjelma.

Virolaiset viettivät joulua kielloista huolimatta ja ripustivat lähinnä pallojen ja käpyjen muotoisia koristeita suljettujen verhojen takana koristelemiinsa joulukuusiin.

- Perinteistä joulua vietettiin salaa ja silloin lapset saivat lahjoja. Sitten oli virallinen uuden vuoden juhla, jolloin lapsille jaettiin lähinnä karamelleja, Plooman kertoo.

Niin kaunis ja kevyt, niin hauras ja hento – Joulun ja uudenvuoden koristeita neuvostoajan Virosta vuosilta 1945–1980 -niminen näyttely on esillä Turun linnassa nuutinpäivään eli 13.1.2009 asti.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme