Mainos
Mainos

Kielten tutkimuskeskus menettämässä tutkimustehtävänsä

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus eli Kotus on menettämässä mahdollisuuden tehdä perustutkimusta. Kotuksen kohtaloa pohtinut työryhmä veisi siltä myös monia vähemmistökieliin liittyviä tehtäviä ja supistaisi sen tekemää sanakirjatyötä.

Työryhmän ehdotus saattaa kuitenkin pelastaa Kotuksen osalta niistä säästöistä, joita hallitus on kaavaillut. Hallitus on halunnut vähentää Kotuksen henkilöstöstä kolmanneksen eli 34 henkilötyövuotta, mutta ehdotuksessa vähennykset jäisivät 23:een henkilötyövuoteen.

Ehdotuksen mukaan yliopistot hoitaisivat jatkossa kotimaisiin kieliin liittyvän perustutkimuksen ja monia saamen kieliin, romanikieleen ja viittomakieliin liittyviä tehtäviä. Tutkimusvirat ja -määrärahat eivät katoaisi, vaan ne siirrettäisiin yliopistoille.

Vanhan kirjasuomen sanakirjatyö keskeytettäisiin kokonaan ja murresanakirjatyötä vähennettäisiin merkittävästi.

Kotuksen tehtäväksi jäisivät kielenhuolto, nykykielien sanakirjatyö, kielipoliittisena asiantuntijana toimiminen ja sähköisten arkistojen säilyttäminen. Kielenhuollon määrärahat pysyisivät ennallaan.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme