Mainos
Mainos

Kierrätystä halutaan tehostaa roimasti

Valtioneuvosto on hyväksynyt jätesuunnitelman, joka sisältää tavoitteita ja toimia jätehuollon kehittämiseksi.

Kaatopaikoille päätyvän jätteen määrä pitäisi vähentää kolmannekseen nykyisestä seuraavien kahdeksan vuoden kuluessa. Lisäksi puolet yhdyskuntajätteistä pitäisi kierrättää ja jätteenpoltto kolminkertaistaa.

Pyrkimyksenä on, että yhdyskuntajätteen materiaalikierrätys nostettaisiin kahdeksan vuoden sisällä 50 prosenttiin nykyisestä reilusta 30 prosentista.

Tähän on keinona muun muassa se, että kierrätetyn materiaalin kysyntää lisätään suosimalla sitä julkisessa rakentamisessa.

- Idea jätehuollon tulevaisuudessa on se, että mitään käyttökelpoista ei haaskattaisi ja heitettäisi kaatopaikalle, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Sellaisesta materiaalista, mitä ei voida uudelleenkäyttää raaka-aineena, pyritään ottamaan energiasisältö talteen esimerkiksi polttamalla tai biokaasukäsittelyllä eloperäisen jätteen osalta.

Uusia veroja tai pakkokeinoja ei ole lähiaikoina tiedossa. Tiilikainen uskoo, että raaka-aineiden kohoavat hinnat ovat riittävä taloudellinen houkutus yrityksille ryhtyä etsimään uusiokäyttömuotoja jätevirroille.

- Kohoavat energiahinnat puolestaan kannustavat lisäämään jätteen energiasisällön hyödyntämistä polton kautta, Tiilikainen sanoo.

Kotitalouksien osalta Tiilikainen on sitä mieltä, että suomalaiset ovat hyviä lajittelemaan jätteitään, jos siihen vain tarjotaan mahdollisuus.

- Kun kaatopaikkasijoitusta yritetään tulevaisuudessa kaikin keinoin välttää, niin kunnallisille jätehuoltoyhtiöille tulee tarve ja mahdollisuus luoda parempia mahdollisuuksia kierrätykseen jo jätteiden syntypaikalla. Se hyödyttää lajitteluhalukkaita kuluttajia.

Luonnonsuojeluliitto moittii tavoitteita

Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan valtioneuvoston suunnitelma ei ole riittävä.

- Siitä puuttuu kaikkein tärkein, eli tavoitteet jätteidensynnyn ehkäisemiseksi. Myös kierrätyksen tavoitteet puuttuvat, sanoo liiton jäteasiantuntija Erja Heino.

Suunnitelmaa markkinoidaan sanoilla "kohti kierrätysyhteiskuntaa". Luonnonsuojeluliiton mukaan se on pelkkää sanahelinää.

- Tavoitteet ovat aivan alakanttiin. Hupaisinta on se, että EU-direktiivissäkin ollaan menossa paljon pidemmälle kuin Suomen valtakunnallisessa jäsesuunnittelussa. Siellä kierrätyksen tavoitteeksi tultaneen ottamaan 70 prosentin taso tuotannolle ja rakennusalalla, meillähän niille ei ole kierrätystavoitteita ollenkaan, Heino sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme