Mainos
Mainos

Kihomato kiusallinen ympäri vuoden

Kiusallinen loiseläin kihomato ei ole erityisesti kevään ilmiö, toisin kuin yleensä luullaan. Niitä esiintyy tasaisesti läpi vuoden, kertoo Yliopiston Apteekki. Kihomato ei myöskään voi tarttua lemmikeiltä, vaan se on ihmisestä toiseen tarttuva loinen.

Kihomadot leviävät varsinkin päiväkodeissa ja kouluissa. Niiden munat tarttuvat leluista, valokatkaisimista, ovenkahvoista ja muilta pinnoilta. Munat voivat elää ainakin viikkoja.

Lapset saavat usein tartunnan nuolemalla sormiaan tai puremalla kynsiään. Aikuiset voivat ehkäistä tartuntaansa hyvällä käsihygienialla, varsinkin ennen ruokailua.

Suusta munat matkaavat paksusuoleen ja kehittyvät madoiksi. Sieltä ne luikertelevat peräaukon suulle ja aiheuttavat tuskallista kutinaa. Pieni lapsi raapii pöksyjään, ja munia tarttuu sormiin ja kynsien alle. Näin kierre on valmis.

Otuksesta pääsee yleensä eroon lääkekuurilla ja kodin puunaamisella.

(MTV3 -STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme