Mainos
Mainos

Kiinalaismakeisia vedetty kaupoista Suomessa

Kiinalaisia Koala-keksejä sekä White Rabbit -karkkeja on vedetty markkinoilta Suomessa, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Tuotteista on Hollannissa löydetty liikaa myrkyllistä melamiinia.

Eviran ylitarkastajan Pirkko Kostamon mukaan melamiinipitoisia eriä on ollut myynnissä muutamissa niin sanotuissa etnisissä kaupoissa ja karkkitukuissa eteläisessä Suomessa.

Karkeista ja kekseistä on löydetty melamiinia neljä milligrammaa kilosta. Sallittu enimmäismäärä on kaksi ja puoli milligrammaa.

Eviran mukaan nyt löydetty määrä melamiinia ei aiheuta kuluttajille terveysvaaraa.

- Tavallisella karkin- tai keksinsyönnillä niistä ei ole haittaa aikuiselle eikä lapselle. Niitä on käytännössä mahdotonta syödä niin paljon, että terveyshaittaa tulisi. Määrä on kiloissa, Kostamo sanoo.

Tieto melamiinituotteista saatiin eurooppalaisen hälytysjärjestelmän kautta. Kun melamiinia löydettiin Hollannissa, hollantilainen tavarantoimittaja ilmoitti, mihin tuotteita on viety. Kolme erää oli tuotu Suomeen.

Kostamo ei osaa sanoa tuotteita Suomessa myyneiden kauppojen tarkkaa lukumäärää.

- Tuotteiden yhteismäärä on ollut alle sata kiloa. Ei niistä ole ollut laajalle levittää, hän arvioi.

Lisää melamiinia voi löytyä

Muita eriä Koala-täytekekseistä ja White Rabbit -toffeekarkeista on yhä markkinoilla.

Kostamon mukaan viranomaiset ovat ottaneet niistä näytteitä ja parhaillaan tutkitaan, onko niissä liikaa melamiinia.

- Myynti voidaan kieltää vasta sen jälkeen, kun on tutkittu. Nyt määräystenvastaisuus koskee näitä kolmea erää, jotka on tutkittu Hollannissa.

Elintarvikevalvojat tekevät tarkastuksia myös muiden mahdollisesti melamiinia sisältävien kiinalaistuotteiden löytämiseksi. Valvojat ovat käyneet etenkin etnisissä myymälöissä ja ottaneet tuotteista näytteitä.

Kiinalaisten tuotteiden valvontaa on tiukennettu myös maahantuonnin yhteydessä. Kaikki vähintään 15 prosenttia maitoa sisältävät tuotteet on tutkittava. Tällaisia tuotteita saattavat olla juuri esimerkiksi karkit ja keksit.

Kiinalaisen maidon tai maitotuotteiden tuonti EU-maihin on kiellettyä. Kiinassa ainakin neljä vauvaa on kuollut ja kymmenettuhannet ovat joutuneet sairaalaan melamiinin vuoksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme