Mainos

Kiinalaisten kivimiesten syrjinnästä sakkoja

Hämeenlinnan käräjäoikeus on tuominnut Iittalan Kivijaloste Oy:n toimitusjohtajan 40 päiväsakkoon kiinalaisten kivimiesten kohtelusta. Sakon suuruus on 1600 euroa.

Iittalan Kivijaloste Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin työaikasuojelurikoksesta, työsyrjinnästä sekä väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle. Lisäksi Iittalan Kivijaloste ja toimitusjohtaja määrättiin yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä noin 175 000 euroa sekä lähes 40 000 euroa oikeudenkäynnin kuluja.

Kiinalaisten kivityöläisten korvausvaatimukset käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä. Kivijaloste voi käräjäoikeuden päätöksen mukaan vähentää nyt valtiolle määrätystä korvauksesta summan, joka mahdollisesti myöhemmin tuomitaan asianomistajille vahingonkorvauksena.

Kiinalaiset vaativat palkkasaatavista sekä kärsimyksistä yhteensä 206 000 euron korvauksia. Käräjäoikeus määräsi yhtiön ja sen toimitusjohtajan irtainta omaisuutta saman verran takavarikkoon mahdollisten vahingonkorvausten turvaamiseksi.

Iittalan Kivijalosteella työskenteli vuosina 2001-2003 yhteensä 12 kiinalaista kivenhakkaajaa eripituisissa työsuhteissa. Rakennusliitto alkoi keväällä 2002 selvitellä miesten palkkausta ja työoloja.

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälän mukaan työsyrjinnän tunnusmerkit täyttyivät, koska vain kiinaa puhuville työntekijöille maksettiin palkkaa ja korvauksia noin kolmannes suomalaisen työsopimuksen määrittämästä summasta. Lisäksi miehillä ei ollut lomaetuuksia.

Kolme päivää kestäneen oikeudenkäynnin keskeiseksi erimielisyyden syyksi nousi kysymys miesten työnantajasta. Puolustuksen mukaan työntekijät olivat heidät välittäneen kiinalaisen yrityksen palkkalistoilla ja Iittalan Kivijaloste oli maksanut miesten palkkoja kyseiselle yritykselle.

Käräjäoikeus katsoi, ettei osapuolilla ollut työsopimuslain mukaista työsopimusta, mutta toisaalta miehet työskentelivät Kivijalosteen johdon ja valvonnan alaisina.

Oikeus viittasi myös Rooman sopimukseen. Sen mukaan myös lähetettyjen työntekijöiden työehtojen tulee olla sopusoinnussa paikallisten lakien kanssa.

Vastaavastanlaisen kiistan ratkaisemisesta ei Suomessa ole käräjätuomari Eija-Leena Uotilan mukaan ennakkotapausta. Jutun käsittely jatkunee hovioikeudessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot