Mainos
Mainos

Kiinassa lapsia surmannut virus ei uhkaa Suomea

Kiinassa yli 20 lasta surmannut enterovirus ei uhkaa Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessorin mukaan Suomea. Kiinan terveysministeriö varoitti lauantaina koko maata viruksesta, johon on kuollut jo 22 lasta. Vakavan enterovirustartunnan on Kiinassa saanut jo yli 8000 ihmistä, kertoivat valtiolliset viestimet. Enterovirus 71 on riehunut Keski-Kiinassa Fuyangin kaupungissa, mutta nyt sen pelätään leviävän muualle maahan.

- Ei tästä tarvitse huolestua yhtään sen enempää kuin lukuisista muistakaan vähän kauempana Suomesta sijaitsevista epidemioista. Tämä on virus, joka on tunnettu vajaat 40 vuotta ja joka aika ajoin on aiheuttanut epidemioita niin Euroopassa kuin viimeisen vuosikymmenen aikan Kakkois- ja Itä -Aasiassa, sanoo tutkimusprofessori Petri Ruutu.

EV-71 viruksen yhteydessä on nostettu esiin vuoden 2003 sars-epidemia. Petri Ruutun mukaan nyt kyseessä oleva virus on eri tyyppiä, kun sars-kaaoksen aiheuttanut. Kiinan viruksen pääasiallinen tartuntatie on erilaisten epähygieenisten aineiden joutuminen esimerkiksi suuhun. Tartuntoja voidaan ehkäistä käsi- ja muusta hygieniasta huolehtimalla. Virus ei tartu hengitysteitse.

Virus ei uhkaa olympialaisia

Kiinassa ollaan huolestuneita viruksen leviämisestä olympialaisten alla. Virus on jo levinnyt Pekingiin, jossa on todettu lähes 1500 tapausta. Ruutu sanoo, että mitään matkustuskieltoja ei ole olemassa eikä luultavasti tulekaan. Tutkimusprofessori kuitenkin muistuttaa, että kun matkustetaan köyhemmillä alueilla, täytyy muistaa juoda pullotettua vettä, syödä kypsennettyä ruokaa ja huolehtia muutenkin hygieniasta.

Enterovirus-71 ja samantyyppiset virukset eivät ole Ruutun mukaan ainoastaan köyhimpien maiden vitsaus. Viimeisimpien 30 vuoden aikana Euroopassakin on tavattu muutama EV-71-viruksen aiheuttama epidemia. Epidemia on ollut Bulgariassa, Unkarissa, Ruotsissa ja muutama vuosi sitten Norjassa. Professorin mukaan on mahdotonta sanoa, miten virus levisi esimerkiksi Pohjoismaihin, koska oireet olivat lieviä eikä diagnostiikkaa tehty kovinkaan laajasti.

Kiinassa kuolleet ovat kaikki lapsia. Ruutu sanoo, että sitäkään ei varmuudella tiedetä, miksi EV-71 tarttuu juuri lapsiin. Taiwanissa ja Malesiassa esiintyi 90-luvulla laajoja epidemioita ja sielläkin vakaviimmin sairastuneet olivat juuri lapsia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme