Mainos

Kiinnostaako hirvenkaato? Näin pääset metsästämään

Suomessa riittää metsiä ja metsissä hirviä. Hirvenmetsästys on siis harrastus, joka on periaatteessa kaikkien ulottuvilla. On vain hankittava metsästäjätutkinto, maksettava riistanhoitomaksu, hankittava luvat, hankittava ase, suoritettava ampumakoe sekä liityttävä hirviporukkaan. Kaikki muu on vielä helppoa, mutta sopivan hirviporukan löytäminen on voi olla kiven alla.

Hirvet ja niiden metsästämisestä kiinnostuneet asuvat käytännössä eri puolilla Suomea.

– Eniten metsästyksen pariin haluavia on pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla, mutta Etelä-Suomen metsästysmaat ovat pirstaloituneet rakentamisen vuoksi ja jonot hirviporukoihin ovat venyneet, kertoo viestintäpäällikkö Klaus Ekman Suomen riistakeskuksesta.

Moni on ratkaissut pulman perustamalla oman porukan.

– Monen metsälle haluavan eteläsuomalaisen tuttavapiirissä on samanhenkistä porukkaa. He ovatkin perustaneet oman hirviporukan, ja ostaneet itselleen yhden luvan valtiolta tai vaikka metsäyhtiöltä, kertoo Ekman Suomen riistakeskuksesta.

– Porukka matkustaa sitten pitkäksi viikonlopuksi sinne, minne lupa on ja metsästävät. Joko saavat hirven tai ovat saamatta, mutta metsälle on siten päästy, kertoo Ekman yksityisten porukoiden toimintamalleista.

Oman porukan perustamisella pääsee eroon myös monia vanhoja porukoita rasittavista säännöistä.

– Omassa porukassa pääsee heti metsälle aseen kanssa. Vanhoissa porukoissa uudet tulijat joutuvat aluksi ajomiehiksi ja vasta vuosien päässä häämöttää mahdollisuus päästä ampumaan hirvi, kertoo Ekman.

Hirvenmetsästys on kuitenkin pahasti ukkoutumassa. Nuoria tulijoita olisi, mutta porukkojen tiukat säännöt karkottavat nuorimpia, vaikka muuten ehkä tulisivatkin hyväksytyiksi.

– Vanhoissa porukoissa on sellainenkin sääntö, että jahtiin pitää sitoutua koko metsästyskaudeksi. Se tarkoittaa metsästämistä perjantai-illasta sunnuntai-iltaan joka viikonloppu syyskuun viimeisestä lauantaista jopa joulukuulle asti. Se on kova vaatimus, varsinkin jos metsästäjällä on nuori perhe, opinnot, työt ja muutakin sosiaalista elämää kuin hirviporukka, pohtii Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikkö.

– Jos vanhat metsästysseurat aikovat pysyä hengissä, niin nuoria on otettava mukaan silloin kun heillä on mielenkiintoa. Liian tiukat säännöt karkottavat nuoret varmasti. Sääntöjen höllentämisellä on jo kiire, arvioi Ekman.

Kallis harrastus – ja kallis liha

Suomen riistakeskuksen tietojen mukaan metsästäjät käyttävät harrastukseensa vuosittan 1000-1500 euroa.

– Ilmaista lihaa ei ole, summaa viestintäpäällikkö Klaus Ekman harrastuksen kustannuslaskelmat. Luvat, matkat, aseet ja muut varusteet maksavat sievoisen summan.

Ja vanhan sanonnan mukaan se ei oikea harrastus olekaan ellei siihen mene kaikki rahat.

– Sanotaan näin, että juuri näin, kuittaa Ekman.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot