Mainos
Mainos

Kiinnostus aurinkoenergiaan lisääntynyt

Sähkön ja öljyn kallistuminen on lisännyt kiinnostusta aurinkoenergiaan. Yleinen kiinnostus energiamuotoon onkin herännyt Suomessa vasta viime vuosina.

Toistaiseksi aurinkosähkön suurin käyttäjäryhmä on kesämökkikansa. Aurinkosähköä hyödyntävät suuremmat rakennukset ovat vielä harvassa. Aurinkolämmön käyttö on jokseenkin yleisempää.

Yli 20 vuotta aurinkoenergian puolesta puhunut Aurinkoteknillinen yhdistys ihmettelee, ettei aurinkoenergia ole yleistynyt nopeammin.

- Aurinkoenergia on ainoa energianlähde, josta tiedetään, mikä sen hinta on kymmenen vuoden kuluttua. Se on se sama nolla euroa, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mats Viljander.

Aurinkoenergia on alkuinvestoinnin jälkeen ilmaista

Aurinkoenergiaa mainostetaan saasteettomana ja ilmaisena energiamuotona. Alkuinvestoinnin suuruus riippuu siitä, kuinka paljon aurinkoa haluaa hyödyntää. Kesämökille saa pienen aurinkosähköjärjestelmän edullisimmillaan noin tuhannella eurolla. Sillä saa sähköä esimerkiksi jääkaappiin, valaistukseen ja televisioon.

Omakotitalon lämmitykseen tarkoitettujen järjestelmien hinnat alkavat vajaasta 4000 eurosta. Aurinkoteknillisen yhdistyksen mukaan omakotitalo voi lämmittää aurinkoenergialla helposti puolet käyttövedestään. Lisäksi energiaa voi käyttää lattialämmityksessä.

- Passiivi- tai matalaenergiataloissa aurinkoenergialla voi tuottaa 50-70 prosenttia koko energiatarpeesta, Viljander kertoo.

Järjestelmien käyttöikä on 20-30 vuotta. Nyman muistuttaa, että jos auringosta haluaa saada mahdollisimman paljon hyötyä, suunnittelu kannattaa aloittaa jo rakennusvaiheessa. Tehoon vaikuttaa muun muassa talon sijoitus.

- Paneelit pitäisi saada katolle niin, että ne on suunnattu etelään. Jos se ei ole mahdollista, pitää etsiä joku muu paikka. Se saattaa häiritä esimerkiksi rakennuksen ulkonäköä, Nyman selittää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme