Mainos
Mainos

Kiinteistöveron lasku helpottaisi tuhansien maatilojen rahahuolia

Maatalouden kriisipakettiin sisältyvä kiinteistöveron huojennus helpottaisi tuhansien maatilojen rahoitusongelmia, mutta aikaisintaan vuoden kuluttua syksyllä. Huojennuksen toteutustapa on vielä täysin auki eikä yhteisymmärrystä ole siitäkään vaatiiko veroetu komission hyväksynnän.

Maatalouden tuotantorakennuksista maksetaan tänä vuonna yli 14 miljoonan euron kiinteistöverot. Veroa maksetaan noin 53 000 rakennuksesta. MTK on ajanut veron huojennusta investointeja tekeville tiloille jo pari vuosikymmentä.

Ruotsissa maatalouden tuotantorakennukset on kokonaan vapautettu kiinteistöverosta.

– Jos EU:n sisällä muissa maissa on erilaiset käytännöt, niin vähän ihmeelliseltä tuntuu että Suomessa saadaan rahastaa tämmöisellä, ihmettelee Maito Suoni Oy:n osakas Ari Hänninen MTV Uutisten haastattelussa.

Kiinteistöveron huojennusta pidetään maatalouden kriisipaketin parhaana täsmälääkkeenä, mutta akuuttiin vaivaan se ei auta.

– Ainakaan tälle syksylle se ei vaikuta mitään koska kiinteistöverot on olleet jo maksussa. Aikaisintaan sitten ensi syksylle sillä on vaikutusta, jos sittenkään, Hänninen sanoo.

MTK tulkitsee, että kiinteistöveron huojennus on kansallisessa päätösvallassa. Eri ministeriöissä ollaan paljon varovaisempia koska kyseessä voi olla valtionapu, josta komissio lienee kiinnostunut.

Maatalouden tuotantorakennukset ovat pääosin kaava-alueiden ulkopuolella eikä kiinteistöverolle saa tasapuolista vastinetta.

Maatalouden kiinteistöveron huojennusta valmistellaan samaan aikaan kun hallitus aikoo muuten korottaa kiinteistöveroja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme