Mainos
Mainos

Kiinteistöveron porrastus energiankulutuksen mukaan saa kannatusta

Sekä rakennusala että Kiinteistöliitto kannattavat asuntoministeri Jan Vapaavuoren eilen MTV:n uutisissa esittämää kiinteistöveron porrastusta rakennusten energiatehokkuuden mukaan. Käytännössä ehdotus tarkoittaisi, että energiasyöppöjen rakennusten kiinteistövero olisi energiapihejä rakennuksia korkeampi.

Energiatehokkaimmilta rakennuksilta ministeri Vapaavuori olisi valmis jopa poistamaan kiinteistöveron kokonaan. Aiheesta keskusteltiin tänään Helsingissä ympäristöministeriön järjestämässä Asuntofoorumissa.

- Kiinteistöveron porrastus on hyvä keino. Tosin vielä nopeampi keino vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi olisi uudistaa asuntolainojen korkovähennyksiä niin, että vähennysoikeus olisi suurempi, jos asunto hankitaan energiatehokkaasta talosta tai sellaisesta talosta, jossa ollaan tekemässä energiatehokkuutta parantavia korjauksia, ehdottaa toimitusjohtaja Harri Hiltunen Suomen Kiinteistöliitosta.

- Kiinteistöveron porrastus varamasti toimisi, koska samalla syntyisi myös uhka. Ja kun energiatehokkuutta sitten rakennuksessa parannetaan, kiinteistövero pienenee ja syntyy marginaalia, jolla energiaremontin kuluja voidaan maksaa, arvioi kehitysjohtaja Olli Niemi NCC Rakennus Oy:stä.

Rakennuksista kolmasosa hiilidioksidipäästöistä

Rakennusten osuus Suomen energiankulutuksesta on 40 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöistä ne tuottavat 30 prosenttia. Tämän takia rakennusten energiatehokkuuden lisääminen on välttämätöntä, jotta Suomi saavuttaisi meille asetetut päästövähennystavoitteet.

Uudisrakentamisen määräyksiä kiristämällä päästään vain parin prosentin päästövähennyksiin. Jotta EU:n vaatimat 16 prosentin päästövähennykset asumisessa ja rakentamisessa saavutetaan, parannuksia pitää saada aikaan vanhassa rakennuskannassa. Niin omakotitaloissa kuin rivi- ja kerrostaloissakin pitäisi tehdä energinakulutusta vähentäviä remontteja.

- Jos rakennusten hiilidioksidipäästöjä aiotaan saada alas, suurimmat haasteet ovat korjausrakentamisessa. Korjausrakentamisessa on suurimmat energiansäästömahdollisuudet. Sekä keppiä että porkkanaa tarvitaan, jotta asuntoyhtiöiden osakkaat saadaan suostumaan kalliisiin energiaremontteihin, uskoo kehitysjohtaja Olli Niemi, NCC Rakennus Oy:stä.

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren toive, ettei asunto-osakeyhtiöissä jatkossa tehtäisi mitään remontteja ilman, että samassa yhteydessä parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta, saa tyrmäyksen Kiinteistöliitosta.

- Se johtaisi vain siihen, että yhtiökokouksissa lykätään sitten kaikkia remontteja, uskoo toimitusjohtaja Harri Hiltunen Suomen Kiinteistöliitosta.

Sekä Kiinteistöliitossa että rakennusalalla pidetään tärkeänä myös sitä, että kerros- ja rivitaloasukkaat pystyisivät nykyistä paremmin itse vaikuttamaan oman asuntonsa energiankulutukseen. Huoneistokohtaisen vedenkulutuksen lisäksi pitäisi myös pystyä mittaamaan esimerkiksi huoneiston sähkön ja lämmön kulutus.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme