Mainos
Mainos

Kiista EU:n budjetista sovittiin

Euroopan unionin ensi vuoden budjettia koskeva viimeinenkin kiista on sovittu. EU:n parlamentti ja jäsenmaita edustava budjettineuvosto pääsivät myöhään tiistai-iltana sopuun parlamentin vaatimista ns. joustoista.

Ratkaisu merkitsee sitä, että parlamentti voi hyväksyä runsaan 500 miljardin markan budjetin ensi viikon istunnossaan Ranskan Strasbourgissa. Kiistan taustalla oli parlamentin halu varmistaa tulevaisuudessa itselleen enemmän liikkumavaraa unionin budjettia koskevissa asioissa.

Vaatimustaan "joustoista" parlamentti oli tehostanut budjetin ensimmäisessä käsittelyssä aiemmin syksyllä lisäämällä siihen 22,5 miljardia markkaa ns. strategisena varauksena. Tiukkaa budjettikuria edellyttävä jäsenmaiden neuvosto ei tätä hyväksynyt ja vaati lisäyksen poistamista.

Parlamentti sai lopulta vain väljästi muotoillun lupauksen siitä, että tällaisia joustoja otetaan aikanaan käyttöön. Niiden yksityiskohdista ei sovittu mitään.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme