Mainos
Mainos

Kiista Huhtiniemen tapahtumista jatkuu

Sota-arkistosta löytyneen asiakirjan mukaan päämaja olisi antanut ohjeen jopa ampua ne rintamakarkurit, jotka vielä kiinni jäätyäänkin kieltäytyvät palaamasta yksiköihinsä. Tohtori Jukka Lindstedtin mukaan asiakirja ei liity Huhtiniemen kenttäoikeuden toimintaan.

Kiistely Lappeenrannan Huhtiniemen sodanaikaisista tapahtumista on jälleen saanut uusia käänteitä.

Tänään ilmestyneessä Seura-lehdessä tutkija Juhani Tasihin esittelee sota-arkistosta löytämänsä puhelinsanoman. Päämajasta lähetetty käsky ja sen soveltamisesta annetut ohjeet määräävät rintamakarkurit ammuttaviksi, jos he kieltäytyvät palaamasta yksiköihinsä. Tasihinin mielestä tästä voidaan päätellä, että Lappeenrannassa ammuttiin rintamakarkureita.

- Mannerheim oli halunnut, että yksikköönsä palaamasta kieltäytyviä on ammuttava, ja kun Viipuri menetettiin, hän on halunnut myös näitäkin rangaista, Tasihin väittää.

"Ei liity Huhtiniemeen"

Sota-aikaisista kuolemanrangaistuksista väitellyt Jukka Lindstedt sanoo tuntevansa Tasihinin löytämän asiakirjan. Asiakirja koskee esimiehen oikeutta käyttää kuolettavaa voimaa rintamakarkuruuteen syyllistynyttä alaistaan kohtaan rintamaolosuhteissa. Lindstedtin mielestä siitä ei voida päätellä Huhtiniemen tapahtumia.

- Huhtiniemessähän väitetään toimineen kenttäoikeus eikä asiakirja koske kenttäoikeusmenettelyä, vaan esimiehen oikeutta käyttää asetta alaistaan kohtaan, Lindstedt painottaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme