Mainos
Mainos

Kiista maaseuturahoista uhkaa budjettisopua

Suomen osuus EU:n maatalousrahoista kutistui, kun EU:n laajentuessa unionin tukea suunnattiin enemmän uusiin jäsenmaihin. Nyt kiistellään, kuinka tukileikkaukset korvataan maanviljelijöille.

Maatalouden tukirahoista sopiminen on osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Kiista saattaa jäädä ratkaistavaksi vasta koko hallituksen budjettiriihessä.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalla on maatalousrahoista jo valmis esitys, jonka hän haluaa tuoda valtioneuvoston hyväksyttäväksi torstaina.

SDP:n taholta viestittiin kuitenkin tänään, ettei asiasta vielä ole syntynyt valtiovarainministeriölle kelpaavaa kompromissia. Sellaisen löytyminen torstaihin mennessä vaikutti melko epätodennäköiseltä, sillä Korkeaoja ja valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ovat neuvotelleet maataloustuista tuloksetta useaan otteeseen, eikä uusia tapaamisia tänään ollut tiedossa.

Valtiovarainministeriön suunnalta ihmeteltiin myös maa- ja metsätalousministeriön päätökselle asettamia "keinotekoisia" aikarajoja. Vastaavasti maa- ja metsätalousministeriön taholta valitettiin, ettei vastapuoli ymmärrä hankaluuksia, joita tukiratkaisun viipyminen viljelijöille aiheuttaa.

Korvattavan summan suuruus hiertää

Kansallisissa maaseuturahoissa on kyse rahoista, jotka Suomi on tähän asti vuosittain saanut EU:lta. Suomen osuus EU:n maatalousrahoista kutistui, kun EU:n laajentuessa unionin tukea suunnattiin enemmän uusiin jäsenmaihin.

Hallitus lupasi kevään kehysriihen yhteydessä korvata menetykset siten, että vaikutus viljelijöiden tulotasoon jäisi "mahdollisimman pieneksi".

Maa- ja metsätalousministeriön mielestä siellä valmisteltu esitys pysyy hyvin kehysriihessä linjatuissa raameissa. Esityksen yksityiskohtia ei tänään vielä kerrottu, mutta alustavien tietojen mukaan sen loppusumma asettuu 80-90 miljoonan euron haarukkaan.

Ministeriöiden kesken vaikuttaa kuitenkin olevan eri näkemyksiä siitä, miten menetettyjen EU-tukirahojen suuruus lasketaan. Aiemmin EU-tukien menetyksen on arvioitu liikkuvan sadan miljoonan euron vaiheilla, mutta valtiovarainministeriön mielestä summa voi ilmeisesti olla pienempikin.

Maaseudun kehittämisrahoilla on kustannettu lähinnä maatilojen ympäristöohjelmia ja luonnonhaittakorvauksia.

EU-tukirahojen leikkauksen korvaaminen sai aikaan melkoisen sählingin kevään ns. kehysriihen aikaan. Keskustan kansanedustajat kävivät siinä määrin kuumana, että valtiovarainministeri Heinäluoma joutui menemään keskustan ryhmäkokoukseen rauhoittelemaan heitä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme