Mainos
Mainos

Kiistelty perhevapaauudistus nostaisi isien vanhempainrahaa

Tavoitteena on parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla. Uudistuksessa jaettaisiin perhevapaiden kustannuksia vanhempien kesken.

Perhevapaisiin on tulossa muutoksia, joilla pyritään lisäämään isien jäämistä kotiin lastensa kanssa. Tavoitteena on myös jakaa perhevapaiden kustannuksia vanhempien työnantajien kesken ja parantaa näin naisten asemaa työmarkkinoilla. Hallitus jätti uudistukset eduskunnan käsiteltäväksi tänään.

Uudistuspaketin kiistellyin kohta koskee isien vanhempainrahan korottamista äitien rahaa suuremmaksi eli 80 prosenttiin palkasta. Hanketta on kritisoitu naisten syrjimisestä. Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen on puolustautunut sillä, että myös vain äidille maksettavaa äitiysrahaa nostettaisiin.

Äitiysrahan korotus toisi lisää rahaa lähinnä naisten työnantajille, joista useimmat maksavat palkkaa äitiysvapaan ajalta. Koska uudistus rahoitettaisiin kaikilta työnantajilta perittävillä vakuutusmaksuilla, se tasaisi naisten ja miesten työnantajien perhevapaakuluja. Tavoitteena on lisätä työnantajien mahdollisuuksia palkata nuoria naisia vakituisiin työsuhteisiin.

Pelko vaikutuksista urakehitykseen

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan perhevapaiden käytön keskittyminen äideille on ongelma sekä naisten työmarkkina-aseman että perheiden sisäisen tasa-arvon kannalta. Sukupuolilla pitäisi olla yhtäläiset mahdollisuudet osallistua perhe-elämään ja lasten hoitoon. Nyt isien osallistumisen esteenä ovat vanhat sukupuoliroolit ja pelko vanhempainvapaan käytön vaikutuksista urakehitykseen.

- Suomalaiset isät käyttävät alle neljä prosenttia vanhempainvapaapäivistä, kun luku Ruotsissa ja Islannissa on yli 20 prosenttia, todetaan ministeriön muistiossa.

Esimerkiksi Islannissa isiä on houkuteltu kotiin järeämmin keinoin kuin Suomessa suunnitellaan. Siellä kolme kuukautta vanhempainvapaasta kuuluu äidille ja kolme isälle. Suomessa yritetään rahallisen porkkanan lisäksi valistusta. Ensi vuoden budjettiin on jo varattu rahoitus tiedotuskampanjalle, jolla isät yritetään saada käyttämään vapaitaan.

Uudistuspaketilla pyritään myös helpottamaan kodin ja työn yhteensovittamista erilaisissa perheissä. Rekisteröidyssä parisuhteessa olevat saisivat mahdollisuuden jakaa vanhempainvapaan keskenään ja ottovanhempien vanhempainvapaa pitenisi jonkin verran.

Jos eduskunta hyväksyy muutokset, ne tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme